Quote:
Michael Collins kaže:
Barem ima atmosferu.
Ovaj zadnji je sve u nekoj polutami, svi su nekako spori i umorni, nemaju ljudi, nema stražara, nema statista, nema građana.
Ono, na Arakisu živi valjda 12 ljudi u najvećem gradu.
Jako sterilan, šterebrski film.
Čak ni mjuza nije bila usporediva sa Lynch verzijom filma.
|
Meni se sviđa kako je prikazan svijet i ljudi. Tako sam nekako sve i zamišljala čitajući.
Kažeš da su svi umorni i spori, meni je više dojam da su intelektualci koji se ne zanose suvišnim emocijama i kontroliraju kako se ponašaju i što govore. Odmjereni su.
U knjizi se ionako ne opisuje u detalje kako svijet izgleda, puno toga je prepušteno mašti čitatelja i baš zbog toga je atmosfera mračna i mistična.
Sad, sterilan, štereberski film možda i je. Ali ne vidim to u negativnom smislu. Nema suvišnih radnji ni likova. Sve je odmjereno i u skladu. Baš kao i kuća Artreidis. Čim se spuste na Dinu ta atmosfera se mijenja. Fremeni su skroz drugačiji i ovi koji su se razočarali u prvom dijelu Dine mislim da će sada doći na svoje.
Meni se sviđa ta Vilijeva mirnoća više nego Lyncheva 'histerija'.
Znam da je puno ljudi počelo svoju ljubav prema Dini upravo s Lynchevim filmom i veže ih neka nostalgija uz taj film pa je okej zatvoriti jedno oko na pogreške i propuste, ali po meni Dina je puno mračnija nego što ju je on prikazao.