Quote:
quadral kaže:
Meni se čini, da sam nešto čitao na ovu temu oko popisa i registra stanovništva, oko zadnjeg popisa, kako je to zadnji popis. U biti govorilo se u tom članku o tome kako se moraju uskladiti baze podataka EU zemalja, pa tako i Hrvatske. Uskladiti i povezati. Tako da nećeš moći biti prijavljen npr. na HZZO ili HZMO u Hrvatskoj i Njemačkoj ili Irskoj istovremeno. Da čim se prijaviš u Njemačkoj na njihovo mirovinsko ili zdravstveno osiguranje da ćeš se automatski brisati iz svih baza podataka u Hrvatskoj. A onda po tome će se znati i broj stanovnika. Ako si tamo prijavljen na zdravstveno i mirovinsko, znači da živiš tamo, a ne ovdje. Čini mi se da je tako nešto bilo napisano u tom članku.
|
Pa trebali bi prvenstveno uskladiti baze podataka prebivalista, na prebivalistima se temelji registar stanovnistva. Sigurno da za provjeru pomaze i mirovinsko i zdravstveno no zakonodavstva oko njih vjerojatno nisu svugdje ista po raznim EU clanicama.
Samo sto EU postoji vec 30g i da se htjelo napravila bi se automatska razamjena baza podataka barem za prebivalista.
Na upit to postoji (za potrebe policije, a za nerezidentne za potrebe poreznih uprava je automatski). Za rezidente (EU migrante koji postaju rezidenti tamo gdje se presele) to ne postoji i sve EU zemlje imaju neuskladjene zrcalne podatke unutarnjih (EU) migracija.
Trenutno i dalje vec 30g nema nikakvog eur-lex dokumenta koji govori o automatskoj razmjeni baza podataka rezidentnog stanovnistva. Ima li nekakve javne rasprave za to, ne znam.