[QUOTE=grabowashion;105317691]@Deni_Zg
Quote:
Radijatori su obicni Lipovica radijatori. ne znam jel to sad "prastaro", ali najnoviji nisu.
|
to je OK
Quote:
Kazem, u kotlovnicu i nove instalacije sam ulozio 5k€ prije 5 godina i sad je sve novo.
Spremnik 300L sa solarnim prikljuckom, sve nove pumpe, recirkulacija, "nova" pec, itd.
|
ne kuzim zasto ste prije 5 god napravili na loz ulje...tada su vec bile u modi i DT i peleti...svi bjezali od loz ulja. nebitno, ne treba sada kukati.
Quote:
Ako bi se dalo izbaciti Viessmanna i ubacit DT bez vecih ulaganja to bi bilo naravno top, pogotovo ako bi kostalo "samo" 5k€, ali vjerujem da tu ima jos dosta dodatnih troskova.
|
nema vecih ulaganja, DT, mali bafer i spajanje. vidim da imas ptv 300 lit. i spojeno na solarno. nemoguce da potrosis 500 lit nafte na dogrijavanje.
Quote:
Ako nije idealno podno/radijator onda bih i u potkrovlje stavio radijatore i dobro. iako vjerujem da nebi smjelo biti problema s nekim mijesajucim ventilom za podno. negdje sam citao ali ni sam vise ne znam gdje.
|
ponavljam, neka ti znalci odgovore ali ja ne bi "komplicirao"
Quote:
Za PTV mslim da nije prevelika potrosnja ni loz ulja. Mozda se varam, ali mislim da za cijelu godinu 500L loze ode na toplu vodu.
Kazem, 2500L sam potrosio na grijanje i toplu vodu. Ne vjerujem da je topla voda progutala vise od 500L.
Naravno, s DT bi i to mozda bilo manje.
|
DT ima opciju da ljeti grije samo ptv ali tebi zbog solarnog to ne treba. ako ti bojler ima 2 izmjenjivaca, a ocito da ima i za solare i za loz ulje to je super...istina da bi za dt trebao veci izmjenjivac u bojleru ali kako imas solarno mislim da nema problema.
Quote:
11kW zvuci OK. Znaci recimo 8000€+ za dizalicu plus instalacija ako internet ne laze.
|
ti racunas najskuplju DT. sinclair yukon 4000 eur. gotovo sam siguran da ima troputni ventil za PTV. + 300 eur bafer (mnogi ugraduju bez njega) i max 1000 eur ruke, cijevi... + cijevi i radijatori u potkrovlju.