Quote:
gubica kaže:
ja bih na tom mjestu onda napisao "učenice koje menstruiraju" umjesto "osobe koje menstruiraju",
|
Slažem se. Formulacija je nespretna. Ali ta jedna riječ izazvala je oluju zgražanja i osuda, koja je očito - da ostanemo kod te umjerene riječi - pretjerana. Npr. izrod.hr:
Ludilo rodne ideologije u punom sjaju: Tomaševićeve ‘osobe koje menstruiraju’ tek su početak, pogledajte što se vani događa.Većina onoga što se "vani događa" su slična pretjerivana anti-gender, anti-woke aktivista.
Quote:
kako bi ti nazvao ljude koji u zg osjećaju potrebu da kleče zbog georgea floyda? meni se "woke" čini kao posve odgovarajući izraz.
|
Zašto bi trebalo izmišljati neku posebnu riječ za njih? To je bilo izražavanje solidarnosti sa borbom protiv policijske brutalnosti u SAD. Evo forumaš Riz je u
postu #2361 opisao i podsjetio nas kako je to bilo. Da sam mlađi i ja bih tamo bio, a tada valjda još i nisam čuo riječ "woke".
Neki ljudi imaju potrebu tako izraziti solidarnost i u drugim državama osim svoje. Tako je bilo i izražavanja solidarnosti sa žrtvama 9/11 u SAD, s borbom žena u Iranu, napadnutom Ukrajinom idr.. IMHO, bilo bi dobro da toga bude puno više.
U SAD je 2022. godine policija ubila 1.096 ljudi, stopa 33 na 10 milijuna stanovnika. U europskim zemljama je uglavnom deset ili više puta niža, a u nekoliko zemalja, uključujući i Hrvatsku, je nula. (
List of countries with annual rates and counts for killings by law enforcement officers)
A ako govorimo o pretjerivanjima, evo Pavle Kalinića, koji se pokušava vratiti iz anonimnosti, ničim izazvan, na pitanje što će raditi ako postane gradonačelnik Zagreba, među inim uleti s ovim:
“Sigurno ću napraviti sve što budem mogao da ne siluju djecu da idu na promjenu spola, zato što imate jako velik broj djece, preko 800 djece imate, koja čekaju promjenu spola. Vi kada hoćete nešto napraviti dijete mora imati 18 godina, a kada hoće promjenu spola, onda ne mora imati 18 godina niti mora imati suglasnost djeteta – to treba u svakom slučaju spriječiti. Imate jako velik postotak djece koja to naprave pa poslije naprave suicid – jer tada više nema povrata, nakon što to napravite.”
Video (Večernji TV):
Kalinić: 'Ako ja dođem na vlast, napravit ću sve da se ne siluje djecu da idu na promjenu spola'
Faktograf:
Pavle Kalinić netočno tvrdi da 800 djece čeka promjenu spola
Naravno da je to besmislica. U Hrvatskoj se uopće ne izvode genitalne operacije promjene spola. Neki maloljetnici podnose zahtjev i on bude odobren - u prosjeku 2 do 3 slučaja godišnje, ali na operaciju mogu tek kad navrše 18 i to u inozemstvo. Promjena spola nije neka operacija koja se izvede onako iz hira. Proces prije završne operacije traje bar dvije godine.
O tome je udruga "U ime obitelji" digla galamu prošle godine i organizirala nekakvu "diskusiju" u Saboru, a stručnjacima koji se temom bave jedva da su dali par minuta da nešto kažu.
Bore se protiv pretjerivanja pretjerivanjem?