Pozdrav svima,
trenutno smo u pripremnim fazama za gradnju prizemnice. Dobili smo idejni projekt, u kojemu nismo razmisljali o rekuperatorima, ali se to promijenilo te aktivno razmisljamo o ugradnji istih. Ne bi isli u smjeru cijevi u ploču, već bi spušteni strop.
Kuća bi bila prizemnica, oko 100 m2 neto površine (~130 m2 bruto). Prostorije Hodnik 5m2, Boravak + blagavaonica + kuhinja 45m2, Spavaća 1 15m2, Spavaća 2 10m2, Spavaća 3 10m2, Radna soba 5m2, Kupaonica 10m2, Spremište 5m2.
Naša želja je da sustav bude tih, tipa da radi na 1/3, a opet da ulazi dovoljno zraka. Uređaj bi bio smješten u ostavu, gdje smo razmišljali staviti bolja vrata. Pokušavam istraživati o rekuperatorima, ali ne mogu se pohvaliti da znam puno o njima pa imam određena pitanja ako mi možete pomoći.
* kolika bi trebala biti debljina spuštenog stropa? Rekli su mi oko 8-10cm. Visina kuće bi bila 2.7m pa sam zbog navedenog razmišljao podići za jedan red bloka. Ima li potrebe za tim?
* tko su glavni "igrači" u ovom području? Zasad sam čuo za Helios. Kakava je kvaliteta istog?
* iz kupaonice (2 otvora), ostave, kuhinje (2 otvora) se izvlači zrak, a u ostatak prostorija se upuhuje (velika spavaca i boravak 2 otvora). Rekli su nam da u prostorijama gdje je samo izvlačenje zraka bi trebale biti ili rešetke na vratima ili bi se vrata trebala malo skratiti pri dnu. Misljenje?
* Ako treba biti otvor, onda bih radije u velikoj spavacoj stavio 1x dovod i 1x ispuh zraka, a onda ako treba i u ostavu stavio dovod.
* prema izračunima s dobivene ponude, to je 150 m3/h dovoda i 150 m3/h ispuha zraka
Dobili smo jednu ponudu koja se bazira na sljedećem:
* Helios KWL 300 W L
* Helios KWL-EVH 200/300 W elektro predgrijač 1kW
* Helios FRS-R 75 FlexPipe cijevi
* FRS-VK 10-75/160 razvodna kutija
* FRS-FVK 6-75/125 razvodna kutija
* DLV 125 ventilacijski ventil
* KTV 125, KTVA 125 ventilacijski ventil
* FRS-DWK 2-75/125 zidna kutija
Da li je to u redu kombinacija? Koje bi bile možda preporuke/zamjene/prijedlozi? Hvala unaprijed!
Specifikacija prostorija -