Pogledaj jedan post
Old 04.12.2024., 20:56   #942
Quote:
Delvecchio kaže: Pogledaj post
Lijep i emotivan upis, koji nema veze s realnošću. Postavio sam brojke nedavno na topik HNL-a, izvješća financijska od klubova. Klub ranga Varaždina/Belupa/Istre godišnje troši cca 3 milijuna eura - to su novci koji ti trebaju za dugoročnu stabilnost. Ti isti klubovi uprihode od prodanih ulaznica cca 200k eura, dakle ništa što bi ih "spasilo". Njihov izvor prihoda se može podjeliti na 3 stavke -

1) TV prava + UEFA fond solidarnosti
2) Sponzori (u sva 3 slučaja sponzori uspu oko milju eura godišnje, od čega je kod Slavena sponzor Belupo, kod Istre vlasnici, a kod Varaždina ne zna se tko jer oni većinu spoznorske love dobiju od "reklama oko stadiona" što je drugima minoran prihod)
3) Prodaja igrača

Od normalnih sponzora kod sva 3 kluba, ako me sjećanje ne vara, niti jedan glavni sponzor ne daje više od 150k eura godišnje. Prvi klub kojem publika igra neku ulogu u proračunu je Osijek (i to ne u postocima ukupnog proračuna, nego u apsolutnom opipljivom iznosu).

Čak i da Cibalija nekim čudom uprihodi 500k od prodanih ulaznica, duplo više nego Varaždin ili Slaven, još uvijek im fali 2,5 milijuna eura za bit konkuretan ovima, odnosno dugoročno održiv. Da, dobit će cca milju od tv prava i uefa, ali ključ kod ova sva 3 kluba su sponzori/vlasnici koji će uletiti i pokrit, nešto što Cibalija nema. To što imaju ultra grupu koja je tebi simpatična.. pa ima je i Šibenik pa su sve samo ne "stabilan prvoligaš".

Da Cibalija ima prosjek u prvoj ligi 6000 gledatelja, onda ajde de, gledatelji su važni, ali ona ima ultra grupu od 60 članova (karikiram, više ih, but you get the point). Jednostavno kod tih klubova izvan "velike četvorke" prihodi od gledatelja ne prelaze 10% proračuna...dapače, više se vrte oko 5-6%.
Čekaj malo Vekjo, pričali smo o nekom sentimentu i željama, nije mi baš najjasnije zašto su financije kao faktor ušle u priču kad ionako svi znamo koja je razlika igranja prve i druge lige.
Odgovori s citatom