Quote:
amstel kaže:
Klokane liberalu i nacionalistu koji zagovaras korporativni komunizam 
|
Zagovaram ustvari izlazak iz dreka u koji smo se svi uvaljali ali ti baš očito voliš taj drek. Svojski se utapaš u njemu i s guštom. Smrdi očajno ali ti ga i dalje voliš mirisati i ne daš da ga se makne.
Quote:
Razumijem sto zelis i mislis da bi trebalo, ali nije ti to bas dobra ideja. Jer konglomerat koji zazivas postoji radi zarade(novca), a nesto sto postoji samo radi novca i zarade dugorocno nije dobro, jer to znaci da ce unistiti sve sto mu stoji na putu da mu oduzme ono zbog cega i postoji, ako me razumijes.
|
A OPG-ovcima pada lova sa neba. O ček...Pa i oni moraju zaraditi nofce, ponuditi vrijednost tržištu, koje će ih kupovati. I moraju isto plaćati obaveze prema državi, ulagati u sustave, a sustavi koštaju prokleto skupo. Isto ko i ovi veliki, sem kaj ti je razlika u količini nofca. OPG-ovac ga ima malo, a konglomerat pliva u milijunima eurića, ima pogone, materijale, sve živo što ovaj nema. Ja ne znam što bi on to uništio? Zapuštena zemljišta? Pusta sela, selendre s 500 stanovnika? Šikare? *ebote al će se obogatiti. Ne damo svoje šikare.
Quote:
Pogledaj primjer malih ducana i proizvodjaca i velikih mallova i korporacija. Potpuno su unistili male proizvodjace, bas u suradnji sa tim vlastodrscima koje spominjes, a koji su to i dopustili tako da su u suradnji s njima nabili zakone i regulative koji si one bake koje prodaju domaci med, mlijeko, jogurt ili vrhnje ne mogu priustiti i kao posljedicu propadaju i nestaju.
|
Ovo ti je malo šira diskusija s kojom očito baš i nisi upoznat. I ne, nisu svi uništeni. U uspješnim selima imaš i dalje male OPG-ove koji rade za te velike konglomerate, kao što su Konzum, Kaufland i slični, a zarađuju i posluju, ne dobro, već fenomenalno. Zapadna Hrvatska inače, jako dobro stoji u poljoprivredi. Naročito okolica Zagreba i sjeverna regija.
Quote:
Korporacijama su ponudili niske poreze, a onda kada su ih "dovukli" onda su skupa radili na tome da "standardiziraju" trziste. Posljedica toga je izumiranje malih obiteljskih firmi i skoro apsolutna nemogucnost otvaranje novih. Jer troskovi otvaranja novih i troskovi poslovanja su u potpunom nesrazmjeru sa cijenama konacnog proizvoda ili lokalnoj kupovnoj moci.
Prevedeno, da ti sutra odlucis kupiti sto hektara i posaditi maline, jagode ili kupiti krave za mlijeko ili meso. Prvo neces uopce moci priustiti, a ako i priustis samo da bi pokrio troskove svoje investicije tvoj proizvod ce biti dva ili tri puta skuplji nego onaj koji je vec plasirala i prodaje korporacija koja se "etablirala".
|
Priuštit će si ih onaj tko ima nofce za ulaganja i tko je najmanje ovisan o kravi muzari. Jbga, to ti je poduzetništvo. Nemreš biti poduzetnik i nemati nofce. Tako ti je svugdje. Otvori neki drugi posao, isto sranje, poslovne knjige, sjedište, početni kapital, izgradnja ili najam poslovnog prostora, PDV, inspekcija, pun kujac posla...Ako nemaš love, moraš onda raditi ZA nekoga i štedjeti, a poslije onda otvoriti nešto svoje, tek kada stekneš dovoljno novaca, znanja i iskustva. S 0 € vam se ne postaje poduzetnikom. I zato bi bilo dobro dovući u Slavoniju više konglomerata, da se otvore nova radna mjesta. Nakon toga, doći će i novi mali OPG-ovi i kooperanti jer će ljudi imati od čega živjeti i uštedjeti. Većina ima svoje nekretnine tamo, tako da, ne moraju plaćati smještaj ili prijevoz, što je recimo dodatna pogodnost za nekoga tko želi ostati živjeti i raditi tamo. U gradovima je puno skuplje živjeti. Počni od smještaja. Stanarina ti je preko 400 eura, tu kod nas, u Zagrebu. Samo stanarina. Čekaj da ti tek navedem ostalo, pa da padneš na guzicu od užasa.
Quote:
To se dogodilo sa Slavonijom, a i sa Albertom ovdje gdje ja zivim. Ovdje ne postoji mali domaci biznis, sve je unisteno. Tj njima nije jer je njima normalno da jedna ili dvije korporacije drze sve, a drzava tim korporacijama drzi lojtre tako sto ostatak malih(koji to nisu) biznisa i proizvodjaca subvencionira i tako to ide u krug dok ne uniste(ili ih ne kupi veci igrac).
|
Zašto na zapadu Hrvatske nije tako? Imam neki čudan dojam da mi lažeš i prešućuješ nešto.
Eh da i ja imam jednog rođaka u Slavoniji, koji ima svoj OPG na selu i on nema s tim problema, a radio je u Švicarskoj do tada i vratio se na selo. Uložio je u proizvodnju mesa i posao mu ide bez problema. Radi i on za te velike kompanije. Baš čudno kako on može, a drugi ne mogu. Eh da, a posla ima toliko da ga nema zapravo tko delati, osim njega i njegovog starog. Al kužiš kaj oću reć ne? Moj rođo ti ima love. I još mu supruga vodi računovodstvo i knjigovodstvo, a ona je Švicarka porijeklom. Maherica samo takva, koja se u sve kuži.
Quote:
Posljedica je da imas, da, iskoristenu zemlju, ali i djelomicno ropstvo(kroz industrijsko zaposljavanje koje ogranicava tebe i tvoje prihode) i manipulaciju(cijenama i proizvodima)...
Nacelno mi imamo slobodu svega, ali vrlo ogranicenu i prilicno standardiziranu. Mogu promijeniti posao i preci u drugu firmu, ali ce me platiti isto ili manje. Mogu kupiti drugi proizvod, ali po istoj ili skupljoj cijeni. Sve je vec lijepo nastimano. Banke, internet, telefoni, osiguranja, auto kuce, nove kuce...
|
Imamo i lokalnu mafiju, koja glumi kapitalizam koji to nije. Ali ne date vi seljani na svoga baju. Nije li ono vaše načelo da nećete ulaganja jer to je za vas ropstvo? Pa socijala još i te fore? Ljepše je valjda živjeti na državnim jaslama nego nekaj delati. I još ako imaš kaos koji nitko ne vidi niti kontrolira, juhuhuhuhu, hihihihi, joj kako je to dobro. :klap:
Quote:
Korporativni komunizam. It's a big club and you ain't in it
|
Prije bih rekao, državna mafija i vi skupa s njom. I pranje mozga omladini glupostima, koje valjda više nitko živ ne puši, osim njih koje odgajate, takve tupave i nikakve, pa jadni valjda ni ne vide alternativu osim odlaska iz Hrvatske. Tek u Irskoj onda shvate da su bili retardirani jer im Irci to na lijepi način objasne, ponekad i batinama.