Pogledaj jedan post
Old 13.02.2025., 13:00   #29
Quote:
Velo C. Raptor kaže: Pogledaj post
ako je metalni, nece pomoci.... ostati cemo bez elektricne energije godinama i sve sto posjedujes da ima chipove u sebi je kaputt. Znaci, auti, avioni, vlakovi.... vracamo se na konje i kocije.
Zašto misliš ta bi bio toliki globalni EM puls? Po meni, to bi opet bilo lokalno, veća šteta je kinetička, odnosno termodinamička

Quote:
hot kukich kaže: Pogledaj post
Kad sam bila klinka i tek učila slova, uvalili su nam pretplatu na Drvo znanja i otuda potječe jedna od mojih ponajvećih djetinjih trauma - strah od asteroida Sjećam se završetka jednog članka koji se bavio tom temom i potencijalnim udarom kao da je bilo jučer - ako imamo 20 godina za pripremu za udar (veličine koja je presudila dinosaurima), možda imamo šanse, 10 (ne sjećam se točno), a ako imamo samo 5 sve što možemo je pozdravit se sa svojim bližnjima. Otada je proteklo puno vremena, mjereno u desetljećima, u međuvremenu su osnovane kojekakve agencije i na europskoj i međunarodnoj razini, a i zadnji svemirski pokusi pokazuju da bi se išlo na skretanje prije nego uništenje. Ne vidim neku preveliku opasnost ako su svi podaci koje su nam pustili u javnost točni. Ako u stvarnosti nisu oduzeli koju nulu, ili dodali, ovisno govorimo li o veličini kamena ili vjerojatnosti udara. Onoliko koliko mi moje amatersko poznavanje stvari dozvoljava napisati, najopasniji scenariji su oni u kojima iznenađenje dolazi iz smjera Sunca zbog čega nismo u mogućnosti pravovremeno ga registrirati, ali pošto ne bi bilo vremena za reakciju, to bi nam vjerojatno prešutjeli. Blaženo neznanje!
S takvim od cca 10 km promjera nam je malo 10 godina. Nemamo takvu tehnologiju da možemo takve skretati...bar za sada...