Hvala Jorgan jos jednom na izlisnijem objasnjenju rumunske metodologije za koju mnogi ne znaju te prerano donose netacne zakljucke (mada, iskreno dugo ti o ovome pricas te mi nije jasno kako neke kolege koje su po nekoliko vekova ovde na forumu ne znaju za to).
http://statistici.insse.ro:8077/temp...es/insse-table
Inace, frapantan podatak. Da li ste znali da je u Rumuniji 1990. godine bilo, ni vise ni manje nego - milion abortusa... Ja sam frapiran ovim podatkom iako mi je jasno da je deo razloga za ovakav broj abnormalno velika kohorta koja je stvorena od 1967. kada je upravo abortus i bio zabranjen (te je onda ponovo legalizovan ubrzo nakon Causeskuovog pada u decembru 1989.).
2023. je abortiralo tek 29.600 zena, a sto je 5,9 zena na 1.000, dok je 1990. 992.000 zena abortiralo, odnosno 177 zena na njih 1.000. To je 33 puta manje abortusa i 30 puta manji udeo zena koji abortira (mada mi se ne svidja taj podatak koji su dali jer starosna piramida danas uopste nije ista kao tada, te je trebalo da daju podatak u odnosu na broj zena u fertilnoj dobi ili cak samo za broj zena izmedju 18. ili 20. i 30 godine recimo.