Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2012.
|
Quote:
kedi18 kaže:
Za "kedi vidjelicu-proročicu" - e, to prihvaćam. 
Ne znam na koju analizu misliš... odavno me nijedna serija ne vuče toliko da napišem lijepu analizu. To sam radila davno prije.
Kod ove me je serije odbijalo i to što u glasovima dosta glumaca čujem šuškanje-frfljanje. Potom, gledajući glumice, kod dosta njih (Nergis, Elif, Alyena, Yıldız) vidim da im je izmijenjen izraz lica. Ili se nešto popravljalo. Kod Elif i Aleyne: botoks/fileri u usnama, na licu. Kod Nergis sam, možda samo umišljam, nekako vidjela da joj se promijenio izraz lica još u ona vremena kad je Kasım završio u bolnici, a nakon što ga je Azem odveo u pavyon. Čak sam uspoređivala scene "prije" i "nakon". Naravno, nisam ustanovila neku razliku, možda je i nije bilo. Ipak mi djeluje izmijenjeno. Možda je samo smršavjela.
Ali, zato mi se glumica u ulozi Yıldız nekako sasvim promijenila u licu, u posljednje vrijeme (možda i od nove sezone, ali kako nisam sve redom odgledala, ne znam otkad je ta promjena). Možda je smršavjela, možda joj drukčije iscrtavaju obrve, drukčije je šminkaju, ne znam. Možda sam i kod nje nešto umislila, a "sve je isto k'o i lani".
U najnovijoj epizodi čujem da momčić Anıl jako frflja. Možda je stavio aparat za zube, ne znam, ne vidim mu ga. Možda je oduvijek frfljao, a ja na to nisam obraćala pažnju.
Sad više čak i ne čujem da Azem frflja.
Serija me je privukla zbog teme: profesor (turske) književnosti koji izlazi iz zatvora i u sasvim drukčijem vremenu privatne učenika poučava na starinski način, s udžbenicima ispred njih, a da oni ne bulje stalno u mobitele i sva znanja crpe s interneta. Što ih potiče na razmišljanje i na to da mu objasne svoje stajalište. Evo, ako sam dobro shvatila, Anıl se zainteresirao za kazalište. Haha, barem će naučiti lijepo čitati, stati na mjestu gdje je točka, a kod zareza imati drugu intonaciju u glasu. A od čitanja - naprijed prema glumljenju! 
|
Haha... kad sam napisala "analiza", mislila sam na tvoje prepričavanje epizode, bez opterećenja teksta prevodima, gramatikom, objašnjenjima porekla reči i ostalim što karakteriše tvoje objave, već čisto iznošenje radnje sa tvojim utiscima i zaključcima. To je, za moj pojam, svojevrsna analiza, ali ne sumnjam da ti to znaš i bolje
Ti i ja imamo sasvim različite pristupe gledanju turskih serija. Rekla bih da one tebi služe, da se tako izrazim, kao nastavno sredstvo za učenje turskog jezika, dok sam ja sa učenjem jezika davno raskrstila, tako da uopšte ne obraćam pažnju kako ko priča, da li šuška, frflja, koje izraze upotrebljava, odakle oni potiču... naprosto, čekam prevod, a ako bez prevoda nešto razumem, ok, ako ne razumem, ne opterećujem se mnogo. Takođe se ne udubljujem previše u izgled glumaca, njihov stil oblačenja i šta ja znam šta ljudi sve zapažaju prateći osnovnu radnju. Dosta sam pasivan i ne mnogo zahtevan gledalac, zato tvoji tekstovi za mene imaju težinu analize. Ova serija me je privukla jer dosta iskače iz šablona klasičnih turskih serija i eto, drži mi pažnju još uvek, pogotovo sad pred sam kraj.
Quote:
Tako sam ga i ja procijenila. A čak sam zaboravila da Reyyaz ima posla s drogom.
Nisam znala tko je Mercan, hvala ti na objašnjenju. Kao onaj kome je stalo za "komarce", male ljude, sigurno nije uključen u neku prljavu radnju, a u nju je, po meni, uključen Kürşat.
Mene je iznenadio Kürşatov izraz lica kad mu Azem kaže da je viđen s Aleynom. Bio je pogođen time. Zašto? Pa sastaje se s njom u restoranu-kavani, na javnom mjestu, a za nju pola grada zna tko joj je bivši gospodar. Još kao da njih dvoje očijuka jedno s drugim. (Hajde, u filmovima sam gledala da obavještajci mogu i spavati sa svojim "ulovom", jer se to radi za više ciljeve - saznaje se više informacija).
Neće me začuditi ako Kürşat ima jako moćnog gospodara - iznad onog normalnog sustava kojemu je stalo do toga da kažnjava sve abnormalnosti u državi. Kürşata je, takav sam dojam stekla, jako pogodila i Azemova "oholost" - kad mu nije htio odati svoj "izvor", tko mu je rekao da ga je vidio s Aleynom. Može "ubiti" Azema na mjestu gdje je sad najranjiviji. Najprije mu je pružio ruku oko Cihana, a sad bi mala Mısra mogla biti oteta (npr. otme je Zahir, komarac). Tako bi bili kažnjeni i Azem, a i Dilber koja bi mogla dobiti sina Alışana - samo ako netko ubije Zahira u takvoj akciji. Ali, sustav može uvijek reći da je nepodobna majka i sina joj smjestiti u neki dom.
|
A ja nisam znala da se Kuršatov saradnik zove Mercan, hvala ti na informaciji. On u seriji uglavnom služi da bismo saznali kakav stav Kuršat ima o nečemu, jer ne može da priča sam sa sobom. Pa ga tako Mercan nešto pita (da li misli da će stvarno imati koristi od Azema, zašto se sastaje sa Alejnom, pa i u poslednjoj epizodi, informiše ga o budućem ratu "komaraca"), a onda mu Kuršat odgovori, tako da i gledaoci budu upoznati sa njegovim idejama i planovima.
Što se tiče odnosa sa Aleynom, mislim da se ona prema njemu odnosi kao i prema svim drugim muškarcima od kojih bi mogla imati korist - zavodi ga. Da li će uspeti u tome - a čini mi se da i Kuršat polako popušta pred njenim čarima - videćemo.
O ovim krvoločnim idejama za osvetu Azemu koje ti padaju na pamet, ne želim ni da razmišljam. Mada se, fakat, Kuršatu ne dopada Azemov otresit odnos prema njemu i to što mu otvoreno kaže da on nije doušnik, već saradnik sa kojim ima određeni dogovor.
Quote:
Mislim da ćemo na kraju serije vidjeti Kürşata kako se približava blindiranom crnom automobilu, prozor se spušta i jedna mu ruka u crnoj rukavici uručuje pisamce-vijest gdje mu je poslan honorar za vjernu službu. Ili, još bolje - da ga neka ruka upuca iz daljine ili iz takvog auta.
|
Ne znam, ne mislim da Kuršat ima drugog gospodara osim svoje prevelike ambicije. Nešto u tom smislu je i rekao Azemu kada su se dogovarali o budućoj saradnje.
Quote:
Da, osmijeh i meni od uha do uha. Zamisli da u flashbacku vidimo da ih je netko gledao ili snimao... u ružne, zle svrhe.
|
Ne daj Bože!
Quote:
Da, moglo bi sve, naoko, teći glatko, kao po loju, a da se iza toga valja velika nesreća - od svih onih kojima je Azem trn u oku. A sve njih želio je izmiriti, posredovati, samo da se ne podiže oružje, da se ne puca i ne ubija, ne trguje drogom.
|
O, ne, daleko od toga da sve ide glatko. Naprotiv, sve ide teškom mukom (Azemovom), pri čemu mu nad glavom visi sto pretnji.
Quote:
Bilo bi divno da zbog njih dobrovoljno ode u zatvor, a da mu zatvorenici plaćaju hranom lekcije iz knjiga i iz života. Ali, tako to ne ide.
Plašim se koga će sad zaista ubiti jer će njemu netko ubiti neko milo biće.
Plašim se da će se nešto strašno dogoditi zbog čega će Azem ponovno završiti u zatvoru.
|
Naravno da nisam mislila da bi Azem mogao otići dobrovoljno u zatvor. Mislim da će otići opet možda umesto nekog, ili će možda ubiti nekog da bi zaštitio neko svoje drago biće, a ne da bi ga osvetio (daleko bilo!).
|