Ja sam pokusao citati na wiki o Sutjesci i vrlo sam razoracan kvalitetom teksta, koji se svodi na: kaos, kaos, dosli tamo, teske, brobe, pobjeda.
Sta je bilo tesko, koliko je koga bilo s koje strane, opremljeno cime, spremno, nespremno, zasto, sta se tocno zbivalo, sta je bilo presudno, nista nema o tome.
Samo ono, jedinica vodjena likom XY dosla je na mjesto Z i nakon teske borbe pobjedila mrskog dusmana.
ww2 na istocnoj fronti u stilu wiki Sutjeske: Wehrmacht, pod zapovjednistvom Adolpha, napada Crvenu armiju, pod zapovjednistvom brkatog Stalina, prodire duboko, vode se teske borbe s velikim gubicima i Crvena armija osvaja Berlin.
Kod ovih SBBKBB meni je zanimljivija opcija: sta bi bilo da Kraljevina SHS nije imala vojni udar, nego je bila nevoljki saveznik Njemacke. Sigurno ne bi imali NOB i ogromna razaranja i ubijanja. Da li bi mogli biti na razini Svedske i dopustiti prolaz Wehrmachta i trgovati, ili bi bili prisiljeni slati trupe na Ostfront poput Bugarske i Rumunjske? U svakom slucaju 1945 bi docekalo bitno vise hrvata, srba i ostalih na zivotu nego u realnoj povjesti, s daleko manje razloga za daljnju mrznju i sukobe. Mozda bi se onda i 1991 razdruzili mirno kao Ceska i Slovacka ili SSSR republike.
|