Pogledaj jedan post
Old 15.01.2008., 19:05   #18
Dozvolite, da samo onako FYI napisem kako se to radi u SAD.

Ja zapravo ni ne znam koliko kreditnih kartica trenutno imam. Cini mi se da sam dosao do ~15; razlicite Visa, Amex, MC (master card), Discovery, svih mogucih boja. Limiti su od tamo negde $10k do $30k po kartici. Izgleda, da to bankama uopce ne smeta jer mi jos uvijek redovito salju pre-approved ponude za nove kreditne kartice, pored ponuda za pun k...c nekih drugih vrsta kredita, koje me ne interesiraju. Evo, juce sam dobio ponudu za novu kreditnu karticu sa 0% kamatnom stopom sve do 2009 godine.

Ne pitajte kako sam dosao do toliko kartica. Uvijek je bio neki razlog... Na pocetku sam bio sretan, da su mi dali prvu VISA karticu. Za koju godinu sam zatrazio MC i AMEX, jer ponekad se moze platiti samo sa ovom ili onom karticom, izmedu ostalih razloga.
Kasnije sam dosao do bolje kartice gde mi na kraju godine vrate 1,2 ili 3% od potrosenog novca, pa rekoh bolje ista nego nista.
Kasnije, khm, su mi poceli nuditi jos bolje kreditne kartice sa 0% kamatnom stopom (free money) za godinu ili dvije. Ja uzmem jednu i pocnem svaki mijesec sa njom placati sve zivo. U to vrijeme sam koristio samo tu karticu za sve, ali bi banci na kraju mijeseca slao, kao sto tu kazu, minimum payment, npr. 2% duga, znaci puno manje nego bi potrosio (ko jih sljivi, ionako imam 0% kamate). Tako bi se polako za x mijeseci priblizio limitu kartice. Sto sada? Nista lakse...
Dignem novu kreditnu karticu sa 0% balance transfer i prenosim dug iz prve kartice (da je oslobodim za daljnu potrosnju, jer mi jos uvijek vazi promocijska 0% kamatna stopa) na novu sa promocijskom ratom od 0% za godinu, dvije, na kojoj bi banci vsaki mijesec placao minimum payment od 2%. Tako sam u to vrijeme koristio 2 kartice; zapravo samo jednu jer sam na drugu samo stavio dug iz prve. Novac, kojim bi inace mogao redovito placati te dugove/potrosnju sam "trosio" na ulaganje i kad bi zavrsila promocijska 0% kamatna stopa platio bi stari dug u cijelini ili napravio novi balance transfer na novu karticu sa 0% promocijskom kamatnom stopom.
I tako to... Jednom sam uzeo karticu na kojoj su mi dali promocijsku ponudu za, kao sto tu kazu, cash advance, 0% za 15 mijeseci. Odmah prenosim $15.000 (blizu limita na kartici) na svoj "tekuci racun" i banci svaki mijesec placam 2% od te svote. Investiram $15.000, nakon 15 mijeseci banci vratim preostali dio od $15.000 ili napravim "balance transfer" na novu kreditnu karticu sa promocijskom 0% kamatnom stopom. Ja u toj "shemi" nikada nisam platio kamate... Koliko mi je poznato, cak neki koji sede u USA kongresu rade isto.

Na kraju samo jos da kazem, da ova 'igra' niti nije tako jednostavna kao moze izgledati, jer ipak treba svasta tu znati oko FICO broja (kako dobra musterija si, specificno za SAD), da se ga zadrzi na visokom nivou, da bi se moglo dobiti novu karticu sa promocijskom kamatnom stopom od 0%. Trajalo je godinama, da sam dobio te limite na kreditnim karticama i sistematicki sam radio na tome. Nuzna je disciplina, da se sve to redovito placa, inace bi brzo mogao doci kraj. I naravno, nuzno je znanje, da se moze sa investiranjem stvarati profit, jer inace cemu svrha svega toga...

Tako to rade neki Amerikanci. Hope you had a good laugh...
masimo1 is offline  
Odgovori s citatom