Pogledaj jedan post
Old 15.05.2008., 17:13   #6
9. Programska podrška:

Windows XP, Windows Vista ili neka od distribucija Linuxa. Kao i za svako drugo računalo. Nakon toga možemo instalirati Windows Media Centar (naravno, samo na Windowse, nemojte pokušavati na Linux) ili neku od nezavisnih aplikacija kojih ima cijelo čudo. Svima im je glavna karakteristika da ćete ih morati isprobavati da vidite koja vam najbolje odgovara po designu i mogućnostima i koja će prepoznati vašu TV karticu.

Uz svaku TV karticu dolazi poneka aplikacija za gledanje i snimanje programa i filmova, neke su dorađenije, neke manje dorađene.... Izdvojio bih samo one s kojima sam imao pozitivnih iskustava a to su CyberLink-ov PowerCinema (v4 je ok, a v5 izvrsna) koji dolazi s Gigabyte TV karticama, vrlo vrijedno prepoznaje i većinu drugih TV kartica, ima lijepo sučelje, rađen je poput MCE-a te ima zadovoljavajuće mogućnosti, i Leadtek WinFast PVR2 koji dolazi uz Leadtekice i u verziji 2 je bitno popravljen u odnosu na prethodni PVR. PVR2 također uredno prepoznaje većinu kartica, ima malo lošije sučelje, ali mu je prednost što podržava dvije kartice i može ga se isprogramirati da nakon završenog posla isključi HTPC.

MediaPortal je freeware koji radi grupa entuzijasta i doveden je do vrlo kvalitetnog nivoa, i dalje se razvija, a ja sam imao tu nesreću da mi nikako nije prepoznavao jednu karticu pa sam odustao od njega. Ali ako bih morao imenovati program koji obećaje, to bi bio MediaPortal. A ima i solidnu podršku kroz vlastiti internet site i forum.

ChrisTV je zanimljiv komad softvera koji se plaća, ali je jako dobro odrađen a osim što dobro radi, glavna karakteristika mu je da podržava do 4 TV kartice, pa će nekome možda biti zanimljiv. Trial verzija se može skinuti s njihovog site-a, radi valjda 30 dana s jednom karticom, tako nešto...

Od Linuxoidnih programa sam isprobao jedino MythTV koji također jako fino radi. Kod Linuxa je super to što ga se može pokrenuti na stvarno prastaroj mašini sa 256 mb rama i P3 procesoru, hardverski zahtjevi su mu smiješni. Također problema sa driverima i prepoznavanjem tv kartica nema, sve je vrlo jednostavo: ili radi ili ne radi i nikad neće radit.... Tu dileme nema... Oni koji nisu nikad koristili Linux ne moraju ga se bojati, postoji live distribucija koja u sebi ima već ugrađen MythTV pa ju možete dloadati i isprobati a da ništa ne dirate po svom stroju. Sama se digne, pokrene MythTV i možete raditi. Kasnije, ako vam se svidi, možete ga instalirati ili jednostavno izađite iz njega kao iz bilo kog programa i gotovo. A kažem, sav hw koji vam je u stroju će ili prepoznati ili neće... dileme nema...

Očekujem da se pridruže i drugi sa svojim iskustvima...

10. Daljinac:

Uz većinu TV kartica dobijete nekakav više-manje koristan daljinac. Neki su stvarno dobri a neki, tako, prosječni. Uglavnom, iako na svakom daljincu piše da je Windows ili Vista ili MCE kompatibilan, ponekad ćete imati dosta muke da ga upogonite. To je komad hardvera koji se nerijetko svađa s nečim drugim, bilo hardverom bilo softverom. Nekad sve prođe super, a nekad... jednostavno neće. Uglavnom, one najosnovnije fukcije rade na svakom, problemi nastaju kad ga hočete upogoniti s nekim drugim softverom. Bežična tipkovnica i miš rješavaju sve probleme i daju punu funkcionalnost.

Naravno da postoje i "pravi" daljinci, koji se snalaze svagdje i koji mogu učiti naredbe, samo oni i koštaju.

Generalna napomena: Kod kupovine hardvera, ukoliko dvojite oko neke (bilo koje) komponente, uvijek uzmite onu na koju proizvođač ili distributer daje dulju garanciju.

Dakle, to bi bilo to... Budući da ja nisam jedan od onih koji misli da sve zna i da to zna najbolje, pozivam sve da u ovom threadu iznesu svoja iskustva sa izborom opreme i sastavljanjem HTPC-a. Pozdravljam sve priloge i sugestije i uopće se neću ljutiti ako se negdje ne slažete s mojim viđenjem ili ako me negdje ispravite, pogotovo ako sam pogriješio....

I za kraj, prilažem svoju konfu:

1. kućište Frontier Opera sa ugrađenim napajanjem 400w - iz kućišta povađena 4 80mm venta koji dolaze s njim jer su bili dosta bučni i ubačena 2 Xilence RedWing 80mm modana na 7V, jedan u napajanje a jedan pored procesora na stražnju stranu kućišta.

2. Matična ploča Gigabyte M68M-SM2

3. Procesor Athlon LE-1600, jednojezgreni

4. Memorija: 2 x 1 gb Kingmax 800

5. DVD: NEC

6. HDD: Seagate 250 gb

7. TV kartica: Club3D ZapTV 1100 sa hw mpeg koderom i Cyberlink daljincem

8. VGA: Gigabyte HD2400pro 256 mb, pasivno hlađena - nikako nisam mogao spojiti malo stariji TV na HTPC, pa sam na kraju ipak morao kupiti diskretnu video karticu

9. OS: Windows Vista bussines 32-bit

10. CyberLink PowerCinema 5
Odgovori s citatom