...kažem ja njoj da bih htio doći do svog vlasničkog lista. Nisam ni počeo, a ona meni da je to on-line samo onako i da se pravi vlasnički list vadi u gruntovnici, ma OK, ali mene zanima on-line. I tako sad da joj dam z.k uložak, kažem nemam gdje to mogu naći, kaže ona piše u vlasničkom listu, pa ženo Božja da bih došao do vlasničkog lista on-line moram pročitati broj s vlasničkog lista....Može li mi netko reći kako se dođe do tih vlasničkih listova? Ono, imam ime i prezime vlasnika, adresu objekta i kako dalje?....[/QUOTE]
Bok,
Koliko ja pratim zemljišne knjige i katastar, ima još dosta zaostataka, a to znači da mnogi vlasnici još uvijek nisu upisani kao vlasnici....adrese i prezimena se mijenjaju, ali se ne prijavljuju promjene (jer i to košta nekih 50-tak kuna).
U kupoprodajnim ugovorima navedeni su naziv katastarske općine i broj katastarske čestice, te se po njima izvršava pretraživanje on-line (na
www.katastar.hr još i preko posjedovnog lista.) Uz to sve podaci između katastra i zemljišne knjige NISU USKLAĐENI...a to se osjeća i u slučajevima kada katastarsku česticu iz katastra treba IDENTIFICIRATI sa česticom u zemljišnoj knjizi....(čest slučaj u katastru Grada Zagreba)...
Dakle treba biti svjestan da svaki pojedinac treba biti odgovoran za svoju nekretninu jer time štiti svoje vlasništvo i njom raspolaže kako želi (kupoprodaja, darovanje, hipoteka ili nasljeđivanje).
Uređena nekretnina znači kako u naravi tako i na papiru, a što tiče on-line vlasničkih listova pretpostavljam da će to biti u skoroj budućnosti.
Interesantna je web stranica
www.uredjenazemlja.hr, pa se tamo mogu dobiti detaljnije informacije...
Ako ti nisam mogla pomoći, bar se mora priznati da se trudim.
Pozdrav