Quote:
Druid kaže:
Ja ionako ne znam točno gdje su granice postmodernizma niti gdje počinje a gdje završava to što zoveš "postmodernizmom", tako da tu više ne pričamo isti jezik i ne bih mogao znati...
|
To nije neki vremenski period u kojem se nalazi društvo, nego skupina autora koja piskara (nabrojeni su u postovima do sada).
Quote:
Ali znam da je kreativnost dobra, kako god se ona zvala... Neke ideje itekako imaju utjecaja, možda ne znaš za to, ali to se događa. E sad ja ne znam dal je to postmodernizam ili nije, te ako je po čemu je ili ako nije po čemu nije, to ne znam. Ali znam da se u kontekstu tom i takvom (postmodernom?) javljaju razne zanimljive ideje koje imaju utjecaja i na ekonomiju i na informatiku i na politiku pogotovo...
|
Kakve veze ima kreativnost s postmodernizmom? U lošim metaforama?
Koje su to ideje koje imaju utjecaja na ekonomiju i informatiku? Nema udžbenika ili knjige iz mikro ili makroekonomije ili pak povijesti ekonomije u kojima se spominju postmodernisti. Isto vrijedi za informatiku. Pa kako će se baviti ekonomijom i informatikom netko tko onako valja o matematici?
Quote:
Druid kaže:
S druge strane, zanimljivo je, ako ćemo već o "utjecaju", pa upravo Lacan je danas utjecajniji nego ikada... Jeste, upravo onaj za kojeg ste se uhvatili za najgluplju moguću rečenicu koju ste mogli pročitati, umjesto za nešto drugo (a ne falus!). Njegova djela žive kroz lik i djelo jednog od najpoznatijih filozofa današnjice - Slavoja Žižeka, koliko god ti njega volio ili ne volio. Utjecaj postoji. Velik. U filmu, u kulturi, u politici, u medijima. Svuda. Oko nas. Ti valjda još uvijek imaš neki naivni pogled na znanost koja se razvija linearno i samo naprijed. Utjecaj? Monopol nad istinom? Mediokritetstvo? Da.
|
Upravo tako, utjecaj je u kojekakvim (marginalnim) umjetničkim krugovima. Kao sajam Queer književnosti i tome slično. Znanost se, dakako, razvija naprijed. Problemi koji su postojali jučer su riješeni i dolaze novi. Dakle, prijeđene su neke faze. Nije da se ide s konja na magarca. Ako se išta može nazvati pomakom naprijed, to bi bilo to.