Pogledaj jedan post
Old 27.10.2004., 17:18   #18
Quote:
beetleman kaže:
Dosta dugo se raspravljalo koja je vjestina najbolja za samoobranu, na kraju dolazi se do zakljucka, ni jedna.
Kako jedan hrvac, boksac ili kick-boxer se moze obraniti od nekog napadaca ili vise njih, to ovisi o stanju svjesti te osobe.

Jer ima tzv. vikend fightera, koji posjete par treninga, i umisle si da su Van Dame, pa idu radit sranja po vani.. No njihova sudbina se zna...
Da. Već sam nekoliko puta spomenuo da sama borilačka vještina nije faktor uspjeha. Najvažniji faktor je čovjek koji trenira i koliko sebe ulaže u vježbanje te neke vještine. Npr. smatram da veće šanse ima netko tko daje 100% svojih mogućnosti i trenira Tai Chi nego netko kako kažeš ode na par treninga kick-boxinga.... (no dobro da sad previše ne ponavljam).

Quote:
beetleman kaže:
Istocnjacke religije i borilacke vjestine su usko povezane, i bavljanje njima nije samo 3 puta tjedno otici na trening, ako zelis biti dobar u tome, onda moras zivjeti takav zivot. Jer nisam jednom cuo "Najveca borba je ona koju si IZBJEGAO", a to je istina, jer na kraju krajeva, nasilje nije rijesenje, i ako vec zelis se bavit time, imas ring, a ne cestu.

I velika je laz, da je ta tvrdnja glupost, i da majstori zele time izbjec da njihovi ucenici dobiju batina. To je glupost!
Oni su vrlo mudri ljudi, i u stanju su svasta napraviti, pa se i drze tih principa!
Mislim da tvar nije samo u tome bi li netko tko trenira dobio batina ili ne (i je li bi koga osramotio ili ne), već je stvar i u tome što bi on mogao učiniti nekome upotrijebivši svoju vještinu (u kranjem slučaju nekoga gadno ozlijediti, pretvoriti u invalida ili ubiti). I onda ne bi bio kriv samo onaj koji je to učinio, već i onaj koji je tu osobu naučio vještini. Uostalom ne kaže se uzalud da je upotreba sile zadnji izbor tj. "ultima ratio" i smatram da je pogrešno razmišljanje da upotreba sile (borbe) rješava problem, već može samo stvoriti nove probleme...

BTW Osobno sam bio u situaciji da sam jedan... hm, nazovimo to nesporazumom.... riješio najobičnijim razgovorom (pitao sam čovjeka u čemu je problem i zajedno smo izgladili stvar), a znam da bi većina u sličnoj situaciji išla stvar rješavati šakama.

Quote:
beetleman kaže:
eto, samo sam se htio ukljuciti u diskusiju.
Dobro došao....
Toco1980 is offline  
Odgovori s citatom