Tema: Etruščani
Pogledaj jedan post
Old 10.10.2009., 16:12   #86
Quote:
Gluskab kaže: Pogledaj post
1.Da,došli su brodovima. Svi genetičari koji su istraživali genetiku Etruščana preko testiranja dnk kostiju iz njihovih grobova,kao oni koji su testirali dnk živih Toskanaca,slažu se da su Etruščani porijeklom s azijske obale mediterana.Tu je dobro poznat Lemnijski zapis,na jeziku koji jasno pokazuje izrazitu srodnost s etruščanskim,što se ne može reći za druge jezike. Čak i genetika iz kostiju etruščanskih domaćih životinja,goveda, je maloazijska. To što pojedini povjesničari u Italiji teško prihvaćaju činjenicu da su civilizatori apeninskog poluotoka stigli od nekud sa strane,a ne iznikli iz zemlje u Italiji, druga je stvar. Genetičari,talijanski i ne-talijanski jednako,tu nemaju dileme-Etruščani su porijeklom od doseljenika iz istočnog mediterana i nikakva prepirka ni diskusija kontra te činjenice kod njih ne postoji.
2.Naseljavanje se ne obavlja uvijek u stilu ,,Conan Barbarian,, niti dolazak nove kulture nužno znači paljenja sela,pokolje,koncentracione logore,gestapovce i tome slično. Pomorci iz istočnog mediterana mogli su doći(i došli su) u Toskanu kao trgovci koji su otvarali tu razna poslovanja,naročito oko rudnika,solana i sl. osnivali su naselja koja su prerađivala i izvozila te sirovine,a domaće stanovništvo je to toleriralo jer je od te trgovine i samo imalo koristi. Naravno,ta su se naselja doseljenih pomorskih trgovaca kroz 1,2 ili 3 stoljeća razvila u ozbiljne gradove koji su uspješnim poslovanjem privukli nove naseljenike iz istih krajeva iz kojih su doselili njihovi osnivači.Ako je matičnu zemlju iz koje su porijeklom, zadesila neka nesreća tipa gladi ili epidemije,jasno je da bi veliki dio stanovništva odselio u bogatiju koloniju gdje se moglo sigurnije živit i gdje je privreda bolje išla. A kako su već nekih 200-250 godina imali tu naseljene sunarodnjake,prihvaćeni su bez velike galame.
Sličan proces se u istom periodu događao i u slučaju Almerijske kulture kod Ibera,tamo je također potvrđena prisutnost doseljenika s azijske obale mediterana,po rasnim osobinama i arheološkim predmetima,nije tajna da su i u Španjolskoj istočni pomorci toga doba imali važnu ulogu u formiraju lokalne civilizacije. I nitko od te činjenice ne bježi niti traži neko ,,od Kulina bana,, starosjedilačko porijeklo tih civilizacija.
3.Što se tiče antropoloških karakteristika Etruščana po kojima se razlikuju od Italskog stanovništva toga doba,a koje također nisu mogli pokupiti od Grka,sad ću pojasniti. Etruščani su Kapadocijske rase(u otprilike jednakom omjeru podjeljeni na njezin izvorni,dolikokefalni tip i brahikefaliziranu varijantu) i tom smislu posve jednaki rasno Hetitima,stanovnicima Cilicije na jugu Male Azije i stanovništvu brončanog doba u Siriju i Maloj Aziji. Totalna suprotnost ranim Italicima koji su u vrijeme kulture polja sa žarama i svog naseljavanja na apeninski poluotok bili rasno posve jednaki ranim Keltima. Ranije stanovništvo(porijeklom od Paleolitskog i neolitskog) koje su prvi Italici zatekli,pripada rasnim mediteranskim tipovima i alpidima,što je također sušta suprotnost od Etruščana i njihovih karakterističnih fizionomija lica i noseva(iako rani Rimljani inače većinom pripadaju ranom italičkom tipu,posve jednakom keltskom,dobar primjer etruščanske fizonomije ti je Marko Antonije, možeš njegove kipove po internetu pogledati za stvorit predožbu o tipično etrurskoj faci,kapadocijskog tipa). Grci su također,kao i ranije stanovništvo po Italiji,većinom mediteranci i alpidi i oštro se razlikuju od kapadocijskog tipa,tj. nimalo ne liče fizionomijom na Etruščane,Hetite i ostale istočnjake.
Stvarno vrijedjas, prvo mi u gornjem postu objasnjavas o nastanku Grčke civilizacije nakon 1050 BC (koju znam ka pjesmicu), da bi mi ovdje davao preporuke da pogledam kipove marka antonija... Navodiš neke karakteristike lica i fizionimije, a ja cu ti naci u danasnjih hrvata sve moguce te karakteristike i sto bi to sad znacilo? sigurno ne da smo etruščani...

reci ti meni kako to da su etruščani slikali po grobnicama, kao sto je tomba degli auguri, tomba del barone, gdje su etruščanski mladići, pa i svećenici auguri, slikani sa plavom kosom? koliko je to maloazijskih plemena imalo toliko plave kose u 1000 BC baš me zanima?

Bez obzira sto su hetiti bili indoeuropljani, a ti ih toliko usporedjujes sa Etruščanima, sumnjam da su žarili i palili nordijskim tipom kose i očiju.
Road_Warrior is offline  
Odgovori s citatom