Pogledaj jedan post
Old 04.05.2010., 22:48   #1249
Quote:
Decko25 kaže: Pogledaj post
Na bih o tome pisao bas i debatirao...ja ne ocekujem nista za sto nemam zakonaski temelj, iliti pravnu osnovu iz koje izvodim svoje pravo....zakon je relativno jasan...prema zoo-u imam pravo: a) zahtjevat popravak, tj. Uklanjanje nedostatka ili zamjenu stvari za stvar bez nedostatka, snizenje cjene ili raskid ugovora- svaka strana vraca sto je primila...ukratko. Tako nekako to zvuci u zakonu i to je sve sto ja mogu zahtjevti...uz to i povredu prava osobnosti (nekadasnje dusevne boli)....

Mislim da nije tesko zakljuciti sto trazim, ako znamo da je auto poprVljan, da cjenu snizili nisu, i da nE zelim vise Puga ikad, nikad, zuvijek, za nista
Ono sto je dobro je zapravo cinjenica da je na meni pravo izbora, dakle ja odlucujem koja od ovih cetiri pravo zelim koristiti.

E sad, to je zakon i kao sto svi znamo da zivimo tu gdje zivimo...znamo da je realnost drugacija...a to ne mogu prognozirati.
Sigurno ti je netko od odvjetnika već objasnio, ali ja ću tu ponoviti da ima i za ostale. Naime, zakon se ne primjenjuje onako striktno kako glasi, jer da je tako svatko bi se mogao baviti pravom. To su ajmo reć ugrube odredbe koje se onda "pojašnjavaju" da se tako izrazim. Dakle prava kupca da:
- traži od prodavaoca da nedostatak ukloni ili mu preda drugu stvar bez nedostataka
- zahtijeva sniženje cijene
- izjavi da raskida ugovor
- i u svakom od tih slučajeva i naknadu štete
primjenjuju se ovako.
Naime, prva stvar da bi se to moglo primjenjivati, kupac mora o nedostatku pravodobno obavijestiti prodavatelja. To je jasno i to jesi. Isto stoji i da je kupac slobodan u svome izboru koje od tih prava izabrati. Čak, činjenica da je kupac, nakon što je pravodobno i uredno obavijestio prodavatelja o nedostatku stvari, kupljenu stvar rabio određeno vrijeme, do podnošenja tužbe, nema za posljedicu gubitak ili ograničenje tužiteljevih (kupčevih) prava. Ovo ti ide u korist. Nema da ti prodaju maglu. Dalje, stvar ima nedostatak, imaš pravo da ti se nedostatak ukloni ili da tražiš drugu stvar bez nedostataka. Tu se sjećam da je prije bilo dosta polemike. Sad, zahtijev da se ukloni nedostatak redovito se koristi samo za individualno određene stvari (npr. portret od dotičnog umjetnika, pa ti smatraš da ima nedostatak pa ga on mora ukloniti). E sad, što bi oni smatrali tvoju 308icu, jer si je ipak ti birao (boja oprema itd..) ne znam, ali mislim da bi je smatrali individualno određenom stvari. Znači, nažalost nemaš pravo na predaju druge stvari bez nedostataka, jer se ona odnosi na generičke stvari (npr. čavli ili žito) jer se kod individuaalno određenih stvari redovito ne može zahtijevati nova isporuka. Moglo bi se kad bi ti npr. došao baš taj auto koji si naručio, ali krive boje ili krivog motora. Ovako je došao baš onaj koji si tražio, šteta
Zahtjev za sniženje cijene. Pravo na sniženje cijene imaš kada kupac (ti) ocijeni da sa kupljenom stvari može ostvariti gospodarsku svrhu ugovora makar i u manjem opsegu i sl. može se odlučiti na sniženje cijene. Tada pada teret dokazivanja na tebe. To je malo vjerojatno, nažalost ne znam kako je u sudskoj praksi. Sumljam da postoji sudac u HR koji je uopće kompetentan za specifičnu materiju kada je riječ o ovakvim predmetima. Na kraju zahtjev na raskid ugovora. Da bi to mogao koristiti, prvo moraš postaviti zahtjev za ispunjenjem ugovora (u ovom slučaju popravak stvari) pa tek onda kada prodavatelj ne ispuni zahtijevano u razumnom roku možeš zahtijevati raskid ugovora. I to sada, ono što je bitno, Kupac gubi pravo raskinuti ugovor kada ne može vratiti stvar ili je ne može vratiti u stanju u kojem ju je primio (što je kod prirode kupnje auta normalno), ali ima iznimku. Kupac ima pravo na raskid ako je stvar potpuno ili djelomično propala ili oštećena zbog nedostataka koji opravdavaju raskid ugovora ili zbog nekog događaja koji ne potječe od njega ni od osobe za koju on odgovara. Treba znači dokazati da se auto kvari zbog nedostataka koji nisi sam izazvao. A to je opet Uglavnom, eto, malo sam razjasnio (ako jesam) kako se tumače odredbe zakona. Nadam se da ću jednoga dana se baviti upravo ovakvim slučajevima, tj. biti uz i za malog čovjeka kada ga ovako hebu.
Živio i SRETNO!
finswimmer is offline