Quote:
delta-mike kaže:
Pilatusi HRZ-a nemaju mogučnost nošenja oružja. Slovenci su svoje modernizirali i naoružali. Njihovi mogu nositi kontejnere sa 12,7 strojnicama i lansere NRZ-a, te bombe. Ukupna nosivost je 1000 kg. Takvi zrakoplovi prvenstveno služe tome da se snizi cijena obuke pilota-zašto da troši resurse mlažnjaka kad obuku za napad na zemaljske ciljeve i ciljeve u zraku može odraditi na puno jeftinijem turbo-propu. Borbena korist u iole ozbiljnijem okruženju-ozbiljnijem u smislu da protivnik ima nešto više od AK i RPG-7 je jako upitna. Zrakoplov nema ni grama oklopa, a uz to je i dosta spor i bilo kakva strojnica ili top mu predstavljaju veliku opasnost. Da ne spominjem Stelu-Iglu_FIM92.
CAS takvim zrakoplovom u Afganu je po meni čisti ruski rulet.
Za CAS bi puno bolje i sigurnije poslužili MI 24. E da zaboravio nemamo ih više, trunu od 98 u Gorici. 
|
Fala na detaljima, ali kako su to Slovenci naljepili tvornički ili u Deželi. kakvi su to lanseri NRZ-a? I zaboravimo na trenutak sve ovo što si napisao, makar na trenutak, i pretpostavimo da protivnik ima ograničene mogućnosti Air defensa (pokoji DŠK sa slabo uvježbanom posadom), sa koje visine bi Pilatus mogao raditi sa tim raketama ili topom a da bude efikasno i sigurno (jel znaš koliko može nositi od svega ponešto, ako je ukupno 1000kg). radio sam sa dečkima koji voze Pilatuse na Slunju (vježba CAS) moj dojam je da su to vrhunski piloti.

Pretpostavimo i to da bi za pilota trebali imati čovjeka zaduženoga preko kacige, i sa sumnjivom dijagnozom. kako se zove onaj mali aviončić kojeg su ameri koristili u Vijetnamu (onaj sa propelerima a radio je CAS i izviđanje valjda?