Quote:
Tore kaže:
Posto je Familia rekao da se malo strpimo oko Peterlicevih emislija pokusat cu probit led. Cisto onako, da zapocnemo, da se uhodamo...
|
Strpljeni, spaseni.
Jos jednom, svaka cast na temi.
A bogami i moderatorima na stickyju.
Quote:
horacije kaže:
I da, tko ne zna tko je doktor Peterlic, pokoj mu dusi, on je bio jedini doktor filma u Hrvatskoj, jedan od par u Europi, a ni na svijetu ih nema puno.
Dakle, doktor filma nije mu samo epitet jer on kao zna sve o filmu, pogledao ih je vise od svih, nego njegova titula zbilja tako nesto glasi.
Sad pisem po sjecanju, al gospon Peterlic je svoju titulu zasluzio na strucnom ispitu, gdje je morao nekoliko filmova analizirat kadar po kadar. Po sjecanju, ne dok ih gleda. Mislim da je bio i jedan od jako poznatih vesterna u pitanju na tom ispitu.
Uglavnom, tip je bio genijalac i istinski je obozavao film, a meni je cast sto sam imao priliku o njemu razgovarat i s jednim njegovim dobrim prijateljom. Da sam razgovarao sa samim Peterlicem, mislim da bi zamuckivao i crvenio se ko 15- godisnja hipsterica pred Aronofskim
Ukratko, dr. Peterlic je legenda, i zato Familijine linkove s nestrpljenjem ocekujem
|
Lijepo receno, bas sam htio predloziti da ovu temu posvetimo pokojnom Anti Peterlicu. Stvarno zavidim Kristijanu Milicu i ostalim filmskim djelatnicima (mislim da je i Smoogj spomenuo da mu je predavao Peterlic) koji su imali prilike slusati njegova
legendarna predavanja (

)...
Quote:
Kao i mnogima, najdraze Vam je bilo slusati predavanja pokojnog velikana Ante Peterlica. Koliko ste se uspjeli “povezati” s njime?
Ante Peterlic je bio jedan od najvecih. Njegova ce se predavanja jos desetljecima prepricavati, ne samo zbog golemog znanja koje je prenosio, nego i zbog izuzetnog humora. Bili smo u dobrim odnosima. Kad sam pisao diplomsku radnju, zamolio sam ga da bude moj mentor i on je na to pristao. Prosla je godina bila visestruko pogubna za ljude iz svijeta filma.
Izvor
|
A i moja malenkost se - od strane izdavaca - naslusala odlicnih stvari o Peterlicu (izdavac nam je zajednicki).
U to ime (unaprijed isprika, nije mi namjera remetiti vec zapocetu raspravu - neka ovo bude mala uvertira toj multimediji. Cak bi bilo dobro da moderatori ovo premjeste odmah iza uvodnog posta na temi):
Stalna svojstva filma: Kadar i okvir
(Osnove teorije filma, Ante Peterlic)
Stanja kamere
Položaji kamere: plan i kutovi snimanja
Kompozicija kadra, format, mizanscena / Scenografija, kostimi i maska
Pokret unutar kadra i preobrazbe pokreta
Crno-bijeli film, film u boji, osvjetljenje
Objektivi
Napomena: Materijali preuzeti sa stranice
Stjepana Tafre.
Ostale korisne stvari:
Ante Peterlic: OSNOVE TEORIJE FILMA
(text verzija)
Literatura za studente
‘Štivo o filmu’
Idemo malo 'preko plota':
DOWNLOAD
Jugoslovenska foto-kino revija 1976-1985 - Yugoslavian Photography and film magazine 1976-1985 (download)
Nastavlja Cahit.