Pogledaj jedan post
Old 27.02.2011., 10:50   #2
3. Internet
Iako postoji puno aplikacija i widgeta za Android koji lijepo koriste internet, nekada je potrebno "ugasiti" tu mogućnost.
To može biti korisno radi štednje baterije i novca (pogotovo u roamingu gdje će vas internet koštati barem 5 puta više nego doma, naravno- to što imate neki paket koji ste kupili doma u inozemstvu ništa ne znači) ili isprobavanja navigacije. Naravno, govorim o internetu koji pruža operater (ne o WiFi- u).
Internet se gasi na sljedeći način:
Settings> Wireless & networks> Mobile networks> maknete kvačicu sa "Data enabled". Kao što sam već napisao- to nema veze s WiFi- em.

Ako imate problema s internetom- pokušajte sami upisati postavke (Settings> Wireless & network> Mobile networks> Access Point Names (APN)> menu tipka> New APN).
Kod nekih mobitela je: Settings> Wireless & network> Mobile networks> GSM/UMTS options> Access Point Names> menu tipka> New APN.

Ako imate internet paket pa povremeno želite koristiti internet koji nije WiFi- tada preporučam neki widget.
Tako da jednim klikom na "desktopu" palite/gasite internet.
Najpoznatiji je APN Droid, ali postoji ih gomila na Marketu (samo upišite "data toggle" u Market).
Osobno koristim SwitchPro widget koji ima i "data toggle" između ostalog.

4. Što je rootanje, treba mi li to...?
Rootanje je postupak kojim dobivate "superuser" prava na mobitelu (nešto kao admin na Windowsima). Neke aplikacije zahtijevaju root kako bi radile (meni najkorisnija koja to treba je AdFree koja miče oglase u aplikacijam), ali root se najčešće radi kada želimo flashati mobitel.
Flashanje je ubacivanje firmwarea koji nam službenim putem (kroz update) nije dostupan.
Iako se može koristiti da bi flashali noviju verziju firmware, uglavnom se više isplati flashati custom firmware.
Custom firmware (ili custom ROM) je firmware koji je netko dodatno poboljšao- tipa maknuo nepotrebne aplikacije, ubacio dodatne mogućnosti (npr. mogućnost "preskakanja" pjesama pomoću tipaka za glasnoću, detaljnog podešavanja notifikacijske LED- ice, prebacivanje aplikacija na SD karticu, mogućnost tetheringa, overclocking- podizanje radnog takta procesora koje ubrzava sam rad mobitela i još puno korisnih stvari).
Najčešće je stabilniji i puno brži od službenog firmwarea, ali naravno da može imati nekih bugova pa svakako pročitajte iskustva s tim ROM- om prije instalacije na svoj mobitel.

Evo, 84737 je super objasnio

Garancija- teoretski se svakim prčkanjem po softwareu mobitela gubi garancija. Pa tako i gubite garanciju ako napravite root.
No, root se lako makne (tj. mobitel "odroota") pa vam garancija opet vrijedi.
Osim ako ste te sreće pa imate "brojač" koji registrira root i slične radnje- pa se možda ne može resetirati prije servisa.
No, zato je najbolje pogledati za svoj mobitel pa se informirati.

Rootanje se uglavnom obavlja po posebnom postupku za svaki mobitel.
Ali, na xda forumu imate detaljne upute za svaki mobitel. Ako znate engleski, nećete imati nikakvog problema jer je sve detaljno objašnjeno. Tamo ćete također i pronaći upute za flashanje custom ROM- ova i same custom ROM- ove.
Usput, to je najveći i najpoznatiji forum koji se bavi moddanjem smartphonea (još od Windows Mobilea).
Iako za neke mobitele postoji program koji vam omogućava da jednim klikom rootate mobitel, kod većine je flashanje i rootanje postupak za koji vam treba kojih pola sata- sat.
Naravno da uvijek postoji rizik- ali, današnje mobitele je jako teško "ubiti" softwareskim načinom. Skoro uvijek se može oživjeti.
Ali, to vas ne treba brinuti ako ste sve dobro pročitali i idete po uputama.

5. Kako postaviti svoj zvuk za poruke/pozive/alarm?
Za poruke:
Na kartici u folderu "media" (napravite ga, ako nemate), u njemu napravite folder "audio", u njemu napravite folder "notifications" (to je zadnji ) i u njega ubacite željenu melodiju.
Nakon toga ćete među ponuđenim melodijama (koje dolaze s mobitelom) dobiti i te koje ste ubacili.
Za pozive:
U music playeru pustite željenu pjesmu> menu tipka> Set as ringtone.
Pošto neki mobiteli nemaju tu opciju, možete na sličan način kao i za poruke.
Samo trebate napraviti folder "ringtones", na način (i mjesto) kao i "notifications".
A za alarm (ako koristite defaultnu aplikaciju) napravite folder "alarms".
Znači, zvuk koji postavite za "notifications" je zvuk poruka (i mailova i ostalih "notifikacija").
Moguće je da nećete odmah dobiti tu pjesmu kod odabira zvuka, ali samo restartajte mobitel i tada će je mobitel pronaći.

6. Spajanje na kompjuter
Kada spojite mobitel i kompjuter pomoću USB kabla- u "notification traci" (ono skroz gore na vrhu) vas mobitel obavijesti da ste se povezali s kompjuterom.
Povucite tu traku prema dolje i stisnite na "USB connection"- i sada tu možete odabrati način spajanja.
Na Milestoneu su ovi:
Portal & Tools- način za spajanje s Motorolinim PC Suiteom
Windows Media Sync- za sinkroniziranje s Windows Media Playerom
Memory Card Access (ili Disk)- da vam se kartica iz mobitela pojavi u My Computeru i možete normalno prebacivati stvari
Charge Only- da bi se mobitel samo punio- ne možete ništa prebacivati na njega.

U pravilu ćete koristiti samo Memory Card Access i Charge Only.
Možda se pitate čemu onda Charge Only kad se mobitel puni i kod Memory Card Acces načina...
E, pa kada se mobitel spoji na Memory Card Acces način- nemate pristup memorijskoj kartici na mobitelu (ne možete, npr. gledati slike ili pokretati aplikacije koje su na memorijskoj kartici) jer joj trenutno pristupa kompjuter. Tako da je to kao da ste izvadili karticu iz mobitela.
Nakon "odspajanja" mobitela i kompjutera, mobitelu će također trebati koja minuta da ponovno učita sve s kartice (i za to vrijeme također nemate pristup memorijskoj kartici).
A, kod Charge Only se mobitel jednostavno puni kao da ste ga ukopčali u običan punjač (doduše, sporije nego na običnom punjaču zbog moguće razlike u struji, ali znate na što mislim ) i imate pristup memorijskoj kartici i svem ostalom.

7. GPS- je li besplatan?
Svi Androidi imaju GPS prijamnik u sebi koji omogućuje navigaciju. GPS kao GPS signal je besplatan- koristi ga i unaprijeđuje vojska i još neke organizacije, pa ga mi- obični ljudi- dobivamo besplatno. Također i skoro svi Androidi dolaze s instaliranim Google Mapsom. No, za njegovo korištenje je potreban internet.
To je mana- jer je malo nezgodno (skupo) ako nemate neki internet paket ili ste u inozemstvu (gdje je internet par puta skuplji).
Ali je prednost jer su vam dostupne karte cijelog svijeta- dio po dio koji vam je trenutno dostupan. Znači, kako se vi pomičete, aplikacija (preko interneta) skida kartu vašeg područja i manje okolice.
Doduše, postoji cache u kojem može "stajati" određena količina karata koje su se skinule (tako da ih imate bez interneta)- ali, on nije prevelik tako da ne računate na njega kod neke ozbiljnije (dulje) navigacije.

Tu dolazimo do "punokrvnih" navigacijskih aplikacija. Za takve navigacije skidate karte koje vam trebaju (pa vam vjerojatno neće stati cijeli svijet), te vam internet nije potreban. Dobro, postoje neki internet servisi- tipa za dojavu o radovima na cesti i tako to, ali ne znam radi li to u Hrvatskoj.
Također, pazite na A-GPS (objašnjenje malo ispod).
Više o instalaciji navigacijskih aplikacija- ovdje.

8. Prikazivanje neželjenih slika u galeriji
Znači- pošto kod Androida nije bitno u koji folder stavljate slike/glazbu/filmove..., već ih on svugdje nađe i pokaže u playeru/galeriji... Nastaje problem kada prikaže slike koje vi ne želite prikazati.
Bilo da su to slike vaše ljubavnice ili slike koje dolaze uz neku aplikaciju (npr. navigaciju)- to se da riješiti.

Potrebno je znati lokaciju foldera u kojima se slike nalaze.
A to nije problem naći pošto u galeriji/playeru vidite ime filea pa lako pretražite (bilo preko kompjutera, bilo preko mobitela).

1. način: Instalirajte neki file explorer na mobitel (ako ga već nemate), nađite folder u kojem se nalaze neželjene datoteke i jednostavno ga preimenujte tako da dodate točku na početak. Znači iz slikekojenezelimvidjeti u .slikekojenezelimvidjeti.
To je znak Androidu da ne pretražuje taj folder kada skenira mobitel u potrazi za "medijskim datotekama".
Ovo radite na mobitelu jer Windowsi ne daju da stavite točku na početak imena.
Ako imate Linux ili nešto drugo gdje to možete napraviti- možete i tako.

2. način: Napravite .nomedia prazan file i stavite ga u folder u kojem su te sporne slike. Na Windowsima se taj file radi na sljedeći način:
1) Otvorite command prompt- Start> Run> cmd> enter
2) Upišete copy con .nomedia> enter
3) Stisnete F6> enter
I sada nađete taj file (adresu imate u cmd- u) i kopirate ga gdje treba.

Ako vam se na da raditi- skinite ovdje, izvadite iz zipa i koristite.

A, ako vam se ni to ne da... Skinite aplikaciju pa preko nje napravite ovo isto (samo što je po meni bolje ne trošiti prostor na aplikaciju koja radi nešto što mogu i sam).

Sada samo restartate mobitel i slike iz preimenovanog foldera se više neće prikazivati u galeriji.
Ista praksa vrijedi i za melodije, filmove i ostalu "mediju".

Zadnje uređivanje assassin : 29.06.2014. at 13:02. Reason: Ispravljen link
assassin is offline