Pogledaj jedan post
Old 08.05.2005., 13:19   #14
Quote:
Dunj@ kaže:

kako to da muhamed i muslimani nisu stvorili obaveznu pismenost, ali jesu stvorili učenje napamet... tako svojstveno nepismenim narodima?

Nisam stigla sve iscitati (nema se vremena a i ne da mi se) ali opismenjavanje i obrazovanje je obaveza svakog muslimana...Poslanik je oslobadjao ratne zarobljenike tako sto bi oni opismenili odredjeni broj ljudi (nisam sigurna koliko...mislim da je 10 ljudi ali neka me neko upuceniji ispravi ako grijesim).
Na mnogo mjesta se istice znacaj obrazovanja i intelektualnog razvoja...u stvari ne znacaj-vec obaveza..."Uci u ime Gospodara svoga..."
I ta se obaveza odnosi i na muskarce i na zene.

Medjutim zaista je zalosna stagnacija nauke u onome sto zovemo "islamski svijet"...to je istina koja mene boli.
U jednom periodu islamski ucenjaci su bili na vrhuncu u drugom momentu su se vratili stotinama godina unazad.
Tuzno...jer od pukog izucavanja forme Kur'ana ima se malo...a smisao se moze bar pokusati shvatiti samo ucenjem,posmatranjem svijeta oko sebe,izucavanjem i proucavanjem Bozijih davanja...a to je ono sto ti i Kur'an nalaze.

Naravno onda kada se Zagor izjasnjavao kao musliman ovo mi je jako zamjerio jer "muslimanima ne treba obrazovanje" kako je rekao jer je njima "vjera dovoljna" i mene je okarakterisao kao "muslimanku samo po nacionalnosti" jer sam se usudila naci zamjerku onom sto se zove "islamski svijet".