Pogledaj jedan post
Old 23.05.2005., 20:11   #20
Quote:
geza kaže:
Ma što je to UVOD U FILOZOFIJU? Ili filozofija ili ništa! Kome služi za bilo što UVOD?
Vidi pod 12.
Quote:
geza kaže:
Daj nitko i ništa počni već jednom pisati FILOZOFIJU, i odgovori na stara i nova filozofaks pitanja, a ne ponavljati poznato 100, 1000 x ? Odgovori na filozofksa pitanja: Od kuda Čovjek? Zašto Čovjek ? Kuda Čovjek ? Smiso i svrha Čovjeka u postojanju? Zašto znanost? Koja je svrha i smisao znanosti, a koji filozofije?
Što je stvarnost?
Odgovarajmo na takva filozofska pitanja a ne na pitanuja tko je što mislio u uvodu ili bez uvoda.
Geza, ti si odgovorio na sva ta pitanja. I to ne jednom, i to ne tek ukratko, nego višekratno i naširoko.
I?
Što se promijenilo? Jesu li svi rekli ''Bravo Geza, sve si riješio'' i uveli tvoje teorije u sve udžbenike? Koliko ja vidim malo tko razumije te tvoje odgovore ili ih uopće ozbiljno uzima u razmatranje.
Ja ne vjerujem da se ti ne pitaš zašto je to tako. Vjerojatno si našao i neki odgovor, ne znam.

No, možda je odgovor upravo u tome da svatko filozofira iz svoje egzistencijalne situacije. Tuđa rješenja mogu pomoći, ali svatko mora doći sam do odgovora, mora proći kroz to 'iskustvo mišljenja' da bi uopće mogao shvatiti odgovore na ta pitanja, čak i kad mu ih netko ponudi kao gotove odgovore.

Lijep opis toga dao je Martin Heidegger:
Filozofiranje je živo samo tamo gdje dospijeva do riječi, gdje se izriče, što ne mora nužno značiti i 'priopćenje drugome'. To dospijevanje do riječi u pojmu nije neka fatalna neizbježnost, nego je bit i snaga te bitne ljudske djelatnosti.
No kad je filozofiranje izrečeno, tad biva izloženo krivome tumačenju, i to ne samo onome koje počiva u relativnoj mnogoznačnosti i nepostojanosti sve terminologije već onome bitnom stvarno krivom tumačenju u koje vulgarni razum silom zapada, time da sve što mu dolazi u susret kao filozofijski izrečeno propituje kao nešto postojeće, te to već unaprijed - pogotovo učini li se kako je to nešto bitno - uzima na istoj razini kao i stvari kojima se svakodnevno bavi i ne misli na to, a niti može to razumjeti, da se ono čime se bavi filozofija otvara uopće samo u jednoj promjeni ljudskog opstanka i iz te promjene.
__________________
nitko i ništa is offline  
Odgovori s citatom