Pogledaj jedan post
Old 03.05.2003., 13:27   #94
Pozdravsvima !
Izbivah duze vrijeme no uviidejeh da vam dobro ide i bez mene

Hvala svima koji su meni osobno,a i svima na topicu cestitali Beltane -- normalno, cestitke vracam i zelim da vam um bude miran,a tijelo zadovoljeno,jer ne zaboravite u svjetlom dijelu godine ne obracamo bas previse paznje na spiritualno--vec sve sto smo u tamnom dijelu godine sakupili krecemo trositi (energija,znanje,spremnost i nova svjesnost) ! Zato uzivajte,jer vani vlada pravo obilje !

Da...Kelti u Hrvatskoj ! Obzirom da mi je Witta prenijeta obteljskom tradicijom i vjerovanjem (sa oceve strane) iskreno vjerujem da su moji preci imali veze s Keltima. Kelti su kod nas u velikoj mejeri bili prosireni u podrucju oko Zagreba,narocito u Sisku,gdje i danas nije rijetkost iskopati neki neobican predmet za koji se kasnije utvrdi da potjece upravo od te fascinantne kulture.
zapisi koje posjedujem,a koji govore o njihovom obitavanju na nasim podrucjima ne govore nista novo o njima. zapsiano je da se nisu mijesali s pukom na kojeg su nailazili u sto ja kao mogu reci poznavatelj keltske kult.nemogu tako lako povjerovati obzirom da su izricito postivali sexulane odnose ,nisu ih zabranjivali,no isto tako moram naglasiti da u njihovoj kulturi silovanja nije bilo (u starim se zapisima na gaeligeu-kojih je vrlo malo,cesto spominje da je zena ta koja bira te da je za svako krsenje tog pravila izvrsavana smrtna kazna ; a obzirom kako je keltska okrutnost u ubijanju uvelike poznata pretpostavljam da je vrlo malen broj odlucio riskirati).

meni je osobno zanimljivo da je podrucje oko Siska izricito podlozno "praznovjerju",a poznato je i da su zadrzali mnoge predkrscanske obicaje.

Sve u svemu Paganske su kulture (mislim da su najajci utjecaj ipak imali Rimljani i Iliri) u Hrvatskoj ostavile mnogo nama lijepoga i zanimljivoga .

Uzivajte u toplini jer tama koaj donosi hladnocu se uvijek vraca !

Big Snake's Kiss