Quote:
Tox2401 kaže:
Ma vidio sam šta pišete o 4E. Ali Pathfinder starter box me dođe 2x skuplji od ovoga a ne uzimam jer planiram nešto posebno već samo da doma ubijem vrijeme sa familijom s vremena na vrijeme. A ako mi se svidi tko zna možda budem u budućnosti i nešto drugo uzimao.
Ali evo neka mi netko u par crta objasni koja je bitna razlika između 3.5, Pathfinder i 4 recimo. Dali je došlo do promjene samog načina igranja ili su to neki detalji koji se vama iskusnijima osobno nisu dopali.
Ne tražim sad da mi se netko ovdje raspiše preko cijele strane jer vjerujem da vas ima takvih  Nego onako neki razlog zašto bi uzimao Pathfinder od 20 funti ako mogu dobit 4E za 11?
|
4e i Pathfinder starter box nemaju isti sadržaj (iako sličan). Ako se usporedi kvaliteta, Pathfinderov jednostavno ima kvalitetniji sadržaj (bazirano na reviewovima na netu, nisam ih imao u rukama).
Pretpostavljam da upravo zbog dodatnog sadržaja kupuješ box, jer kao što sam rekao, većinu toga možeš (legalno) naći na netu. U prošlom postu sam dao link na Pathfinder SRD, tu imaš stvarno sve što ti treba. Na Paizovom site-u imaš i par avantura za download. A za D&D 4e imaš ovo:
http://www.wizards.com/DnD/TryDnD.aspx
tu imaš osnovna pravila (ista kao i u 4e boxu) i 2 avanture (Keep on the Shadowfell je potpunija od one u boxu, koliko sam vidio).
Tako da sam možeš donijeti neke zaključke
Inače, glavne razlike između 3.5/PF i 4 su ove:
- 3.5 i Pathfinder su vrlo slični, razlika je ta što se za 3.5 više ništa ne izdaje, a PF je prema mišljenju mnogih igrača popravio par stvari koje su kod 3.5 kvarile doživljaj. 4 ima drugi stil igranja. Ukratko, 3.5/PF su narativni sa velikim brojem sposobnosti. 4 ima većinom samo sposobnosti koje su bazirane na fajt, a sam fajt je organiziran kao taktička igra minijaturica.
- 4 je nešto balansiraniji od 3.5/PF, ali zato svaka klasa funkcionira na isti način.
- 3.5/PF imaju skillove, featove i spellove. 4 ima at-will, encounter i daily powere.
- 4 forsira jedan tip igre, i neigriv je bez figurica. Figurice su opcionalne u 3.5 i PF.
- 4 je nešto lakši za naučiti ako počinješ od nule, no ako uzimaš starter set ni PF neće predstavljati problem.
- Kao što i sam topic kaže, uskoro izlazi 5e, 4e je maltene mrtav i od iduće godine najvjerojatnije nećeš moći kupiti rabljene materijale za njega. PF će imati dulju podršku i životni vijek. Čini se da će biti sličniji ranijim edicijama nego 4e. Ako uzmeš 4e i u budućnosti kreneš igrati D&D sa nekom drugom ekipom, vrlo vjerojatno ćeš igrati nešto bitno drugačije od 4e.
Ako tražiš nešto vrlo jednostavno, ovo ti je (legalni i besplatni) reprint originalnog D&D-a 70-ih:
http://www.swordsandwizardry.com/?page_id=6
Quote:
Tox2401 kaže:
E da i ako označim na Amazonu da se šalje kao ''Gift'' to onda carina neće naplatit ili hoće jer sam čitao negdje da poklone ne naplaćuju. A i ako naplate koliko bi me to došlo? I još nešto da naručim sa Amazon.com ili Amazon.co.uk ili neki drugi? Koliko bi to dugo putovali ovdje do Hrvatske? I dali naplate nešto više ako označim da mi dostave u roku 3-4 dana? Jer tamo pri potvrdi kupnje ima 18-32, pa još nešto i onda 3-4 ako se ne varam. Znači dali će ako označim ovu zadnju opciju oni meni naplatit nešto više dostavu?
|
To je informacija koja je stara par godina. Normalan gift ti samo šalje na drugu adresu i možeš onak napisati kratku poruku primatelju. Gift wrap, koliko sam čuo, naša carina otvara... A dodatno se naplaćuje kod Amazona.
Carina (10% + PDV) se plaća na sve pošiljke preko 150 kn (vrijednost pošiljke i poštarina). No, na knjige se ne plaća carina. Nisam siguran da li bi starter box prošao kao knjiga (obzirom da ima i karte i kockice i sl.), nisam naručivao takve stvari.
Amazon.com šalje iz amerike, što znači veću poštarinu.
Amazon.co.uk šalje iz svojih europskih skladišta, meni je većina toga što sam naručio od tamo došla iz Njemačke. Možeš pogledati i amazon.de, pretpostavljam da je isti inventar. Većina stvari mi je došla prije roka, i nisam ni jednom uzimao brži shipping.