Pogledaj jedan post
Old 03.04.2012., 21:42   #260
Quote:
Gilmour2 kaže: Pogledaj post
Možda nije potpuno on-topic, no bolje ovdje nego nova tema koja ide u lock nakon 2-3 posta...

U vezi s autorskim pravima na glazbu i produkcijom filma koji sadrži glazbu:

Npr. netko želi napraviti kratki film koji nema snimljenog zvuka, nego ima pjesmu u pozadini.

Čitam po netu o festivalskim pravima i komercijalnim pravima itd. no dosta toga mi nije jasno, odnosno fali mi nečiji savjet ili iskustvo iz prakse.

Kako to inače funkcionira? Npr. pjesma je blago rečeno nepoznata, čak ne sadrži riječi, izdana prije tridesetak godina, vlasnik prava je indie izdavačka kuća iz Velike Britanije.

Film bi bio apsolutno amaterski i neprofitan, jedino bi se možda prijavio na neki festival kratkog filma. (ajmo reć da bi se sigurno prijavio čisto zbog rasprave i vašeg odgovora)

Jel uopće isplativo slat upit preko "Contact" formulara na stranici izdavačke kuće?
Takve stvari se valjda naplaćuju, kolke su šanse da izdavačka kuća dodijeli prava samo tako jer se radi o siromašnim studentima/amaterima i nema profita?
Može li se (kao ekipa na youtube-u) na creditsima postavit: "Sva prava na pjesmu pripadaju XY itd." pa da sve bude u redu?
Ima li razlike, ako se pjesma uvelike izmijeni, izreže, prepravi?
Jel poželjno poslati toj izdavačkoj kući primjer iskorištavanja njihove pjesme pri traženju prava?

Ajd nek bar netko da neki odgovor ili link s više informacija pa ja lako odgovorim ili opišem još okolnosti vezanih baš za ovu pjesmu/film koje bi mogle ići u prilog.

Hvala.
Za neke male Hrvatske festivale se ne moraš brinuti, ali ako ćeš slati igdje dalje najbolje da to riješiš. Znam da je u HR velika šansa da dobiješ besplatno... Za vani ne znam.
cloudconnected6 is offline  
Odgovori s citatom