Quote:
mranderson kaže:
Gospodine ramzay, ako mislite na moj kotao  e onda mozemo izmjeriti količinu drva koja mi stane u kotao, zapaliti vatru, i pustiti da ta količina drva grije samo spremnik. I onda izmjeriti koliko se to vode zagrijalo na odredenu temperaturu.? 
|
U principu bi to išlo tako samo što se ne bi išlo na raslojavanje po temperaturama nego na intenzivno miješan je vode u spremniku , dopunskom pumpom , odnosno pumpom grijanja .
Znači u toj varijanti trebamo znati volumen vode ukupni u kotlu cijevima i spremniku i masu željeza ukupnu .
Da bi izbjegli početne greške , nestacionarna stanja kotla , koje nastaju akumulacijom energije u ciglama i željezu trebalo bi takav pokus voditi iz vručeg stanja kotla. i sa hladnom vodom u spremniku.
Razradi to malo nabaci neku matematiku koliko utiče neko pogrešno mjerenje na pouzdanost rezultata cijelog testa.
Odmah da kažem da je greška odnosno nepouzdanost mjerenja od 5 % mila majka za ovaj nivo potreba , dok norma traži 0,2 % i zato je to sve besmisleno skupo , a mislim i nepotrebno.