Evo da i ja podijelim svoja iskustva iz Poljske s obzirom da sam se vratila pred tjedan dana... i da ova tema ne nudi nikakve informacije za planiranje putovanja!
Putovanje: 16.-22.09.2012. 2 noći Budimpešta, 2 noći Varšava, 2 noći Karkov.
Sve sam rezervirala u zadnji čas pa bi to sigurno moglo i bolje i jeftinije ali eto. Preskočit ću Budimpeštu (osim par podataka)...
Crikvenica- Budimpešta autom, tražila sam smještaj s parkingom pa sam odabrala Prater residence ( bio je na akciji

)- apartmani, jako čisto, odlično osoblje, privatna garaža, odmah pored Corvin shopping centra. Nije strogi centar ali je metro svega par minuta, a mi ga nismo ni koristile nego sve pješke. Može se naći odličan smještaj u strogom centru, osobito ako ideš npr. vlakom iz Zgb-a. Većina hostela i hotela ima odličan rating, lokaciju i cijenu.
18.09.- let za Varšavu. Auto smo ostavile na privatnom parkingu
http://en.ferihegyparkolo.com/ .
S obzirom da Ryanair leti na Modlin airport treba nekako doć do grada. Prvo sam mislila uzet Modlinbus koji vozi kraće, bez presjedanja i kreće 20 min nakon dolaska aviona ( 33 zlota) ali smo se ipak odlučile na kombinaciju bus- vlak ( koju je koristilo 90% ljudi s leta). Odmah kad pokupiš torbu i izađeš van na jednom štandiću se prodaju karte, odmah se stvori red, prima samo zlote ( 12 zlota 1 smjer), (ja sam digla s bankomata, nisam kupovala). Autobus stoji odmah ispred ulaza, mislim da vozi svako malo, ali se vlak mora čekat ( ako dolazite letom iz Budimpešte) jer kreće tek u 19:33. Na vlaku ne piše ama baš ništa, stoji dugo na stanici i svi s vremenom shvate da je to taj vlak ali nitko nema pojma. Evo link za red vožnje
http://www.mazowieckie.com.pl/en/roz...3&minuta_do=50
App sam uzela preko Airbnb-a. U ta dva dana svi hoteli i hosteli s normalonom cijenom u centru su bili popunjeni. Bio je koncert Coldplaya pa moguće zbog toga. App je bio u već spomenutoj ulici Chmielna- puno restorana, barova..
https://www.airbnb.com/rooms/457354
App na 17. katu, ima sve šta treba, ok cijena, odmah preko puta centralne željezničke stanice.
Išle smo na free walking turu po starom gradu- svaki dan u 11h. Odličan vodič Andrej, veličina grupe od 15- ak ljudi- taman. Bilo je fenomenalno.
Kopernikov muzej- ima se šta radit cijeli dan. Ulaznica- mislim da je za odrasle 22 zlota.
Grad je više/ manje sređen. Ima hrpu barova i restorana s pristojnim cijenama.
Meni se Varšava nekako dopala

.. većinom smo šetale i nismo išle nikamo ciljano jer za detaljno istraživanje nije bilo vremena. Ali ima nešto i nije još uvijek toliko turistička..
U sljedećem postu ću o razgledavanju..a sad još inf tehničke prirode.
U Krakow smo išle vlakom. Ide svakih sat vremena. Karta se može kupit na automatu ili šalteru. Vožnja traje 3 sata. 2 jednosmjerne karte smo platile oko 200 kn ( 1 je bila do 26 god- pitat će vas u vlaku ta to i dokažete

) . Vlak na peron dolazi oko 15-ak minuta ranije i ljudi doslovno trče u vlak pa ako želite naći mjesto bez da otvarate svaki kupe.. pridružite im se
Krakov smještaj- Benedict hostel. Noćenje s doručkom u dvokrevetnoj privatnoj sobi nešto manje od 15 eura. Lokacija je odlična, hostel ima rating 95%, ja bi dala manje.. ali eto. Bud i War su me razmazile
Krakov je prekrasan, ima zbilja odlične restorane u kakvima bi kod nas nabili cijene do neba. Ima i kebaba.. naravno i zapekanki po svačijem guštu (5 zlota- pa gore). Večera sa juhom, glavnim jelom i pivom bi nas došla oko 10 eura. Sokovi su jeftini ( litra limunade 20 kn).
Tu smo išli na 2 free walking ture- stari grad 2,5 h i jewish quarter 3h. Super!!
S tim da ova druga može trajat još 2 h- schindler's factory.
Išle smo na vožnju s krakovskim vodenim tramvajem, bile smo jedine i bilo je super.
Nažalost nismo išle u rudnik soli jer za to nije bilo vremena
Vlak Krakov- aerodrom- ista priča kao i u Varšavi- puno oznaka do perona a onda na samom peronu i na vlaku ništa. Karta košta 19 zlota u jednom smjeru i kupile smo je na automatu na samom peronu. Može se kupit i u samom vlaku ali mislim da je zericu skuplja. Vožnja traje 10 min. Let za Budimpeštu je u 22:30, a u check in zoni nema skori ničega- ostanite izvan nje čim dulje.
S obzirom da mi se na karti čini da je udaljenost Varšava- karkov veća nego Krakov- Budimpešta možda bi bilo dobro ić vlakom Bud- Kr pa Kra- Var a natrag avionom.
S obzirom da na parking ne nudi shuttle bus za dolaske nakon 22:00 h nude da uzmete Fu taxi i onda oni refundiraju novce. Taxi je odlično organiziran- nema cijenkanja i mutnih tipova. Na izlazu iz zgrade je mala kućica u kojoj je djelatnik koji vam daje vaučer s cijenom koji dajete vozaču. Nema iznenađenja. Drugi frajer nosi kofere i smjesti vas u prvim taxi koji ima vaš broj ( valjda po zonama

). Vozaču dam vaučer, platim, on mi ga vrati i to je to. Primaju eure, forinte, kartice. Mislim da je to najjednostavniji način dolaska u centar- osobito nakon ponoći.
Drugi put o samim gradovima... meni su konkretno ove inf falile !
Ispričavam se na podužem postu!!!