Quote:
Shoki kaže:
opet ja
jel mi može netko predložiti neku knjigu ili nešto za POTPUNOG početnika, da me uvede u Solaris?
docs.sun.com je zakon sajt, ali nije baš newbie friendly.
Npr. bedira me kak solaris predstavlja diskove (a vjerujem i ostale devices) i još uvijek nisam našao user friendly objašnjenje.
Mislim, ovo je samo primjer, naći ću ja to s vremenom, al me zanima jel ima kakva knjiga da mi objasnio sve ko čovjeku na jednom mjestu.
zahvaljujem
shoki
|
Postoje dvije knjige, ali njih nemres kupit' u knjizarama. Dobijes knjigu po knjigu kad odes na Sun tecaj za certifikaciju.
Ponekad se znaju nac' na ebay-u, u tiskanom formatu ili na CD-u.
Kaj se disk naming konvencije tice, to
nije Solaris naming konvencija, vec SVR4.
Usput, cestitam ti na prvim koracima u svijet standardizacije koji se zove SVR4.
A sad:
Svi System V Release 4 sustavi imaju diskove u /dev/dsk/. Da sada odes na HP-UX ili IRIX, diskovi bi te "cekali" u /dev/dsk/.
Naming konvencija ti je ultra jednostavna, uzmimo nekoliko primjera:
primjer 1
/dev/dsk/c0t1d0s0
c0 = kontroler 0
t1 = target 1, dakle odmah znamo da se radi o SCSI disku prikljucenom na SCSI kontroler 0 (SCSI LUN 1)
d0 = disk 0 na LUN-u 1
s0 = slice 0, iliti 1. particija (obicno se na s0 nalazi i boot block, ali ne nuzno)
primjer 2
/dev/dsk/c1d0s2
(E)IDE/ATA disk na sekundarnom (E)IDE/ATA kontroleru
c1 = sekundarni kontroler
d0 = 1. disk na sekundarnom kontroleru
s2 = cijeli disk.
primjer 3.
/dev/dsk/c7t50060E8003F8871Bd0s4
Ovaj je tezak! Ili nije?
Nije.
c7 = kontroler 7
ono kaj slijedi poslije "t" je
unikatni serijski broj, jos znan i kao "world wide number". Dakle, odmah, kao iz topa, znamo da se radi ili o FC-AL (Fiber Channel Arbitrated Loop), FC Point-to-point, ili FC switched fabric disku. Znaci, sistem koji ima ovakav disk ima ili SCSI preko optickog kontrolera, ili je prikljucen na SAN (Storage Area Network) array. Dakle:
t50060E8003F8871B = target (LUN) 50060E8003F8871B na FC / SAN disku
d0 = disk0
s4 = slice4, dakle 5. slice na FC ili SAN disku.
Biljeske:
s2 na svakom disku je specijalan i ne smije ga se ni u kojem slucaju manipulirati, jer predstavlja cijeli cjelcati disk.
Bitno je ne zaboraviti da se ovo odnosi i na druge SVR4 sustave.
Diskovi koji sadrzavaju SunOS VTOC (Volume Table of Contents) imaju 8 particija, s0-s7. Isto vrijedi i za HP-UX i IRIX, iako oni koriste drugacije disk labele.
Solaris diskovi, od Solarisa10 pa nadalje mogu jos biti obiljezeni EFI labelom (EFI labelu koriste jos i novije verzije HP-UX-a, pogotovo na Itaniumu). EFI labela/VTOC dozvoljava 16 particija, i podrzava datotecne sustave preko 1TB (po disku, cak i po particiji). UFS datotecni sustav bez problema podrzava datotecne sustave vece od 1TB, kada je disk obiljezen EFI labelom.