Pogledaj jedan post
Old 09.12.2005., 09:39   #19
Quote:
Shoki kaže:
opet ja

jel mi može netko predložiti neku knjigu ili nešto za POTPUNOG početnika, da me uvede u Solaris?
docs.sun.com je zakon sajt, ali nije baš newbie friendly.
Npr. bedira me kak solaris predstavlja diskove (a vjerujem i ostale devices) i još uvijek nisam našao user friendly objašnjenje.

Mislim, ovo je samo primjer, naći ću ja to s vremenom, al me zanima jel ima kakva knjiga da mi objasnio sve ko čovjeku na jednom mjestu.

zahvaljujem
shoki
Postoje dvije knjige, ali njih nemres kupit' u knjizarama. Dobijes knjigu po knjigu kad odes na Sun tecaj za certifikaciju.

Ponekad se znaju nac' na ebay-u, u tiskanom formatu ili na CD-u.

Kaj se disk naming konvencije tice, to nije Solaris naming konvencija, vec SVR4.

Usput, cestitam ti na prvim koracima u svijet standardizacije koji se zove SVR4.

A sad:

Svi System V Release 4 sustavi imaju diskove u /dev/dsk/. Da sada odes na HP-UX ili IRIX, diskovi bi te "cekali" u /dev/dsk/.

Naming konvencija ti je ultra jednostavna, uzmimo nekoliko primjera:

primjer 1

/dev/dsk/c0t1d0s0
c0 = kontroler 0
t1 = target 1, dakle odmah znamo da se radi o SCSI disku prikljucenom na SCSI kontroler 0 (SCSI LUN 1)
d0 = disk 0 na LUN-u 1
s0 = slice 0, iliti 1. particija (obicno se na s0 nalazi i boot block, ali ne nuzno)

primjer 2
/dev/dsk/c1d0s2
(E)IDE/ATA disk na sekundarnom (E)IDE/ATA kontroleru
c1 = sekundarni kontroler
d0 = 1. disk na sekundarnom kontroleru
s2 = cijeli disk.

primjer 3.
/dev/dsk/c7t50060E8003F8871Bd0s4
Ovaj je tezak! Ili nije?

Nije.
c7 = kontroler 7

ono kaj slijedi poslije "t" je unikatni serijski broj, jos znan i kao "world wide number". Dakle, odmah, kao iz topa, znamo da se radi ili o FC-AL (Fiber Channel Arbitrated Loop), FC Point-to-point, ili FC switched fabric disku. Znaci, sistem koji ima ovakav disk ima ili SCSI preko optickog kontrolera, ili je prikljucen na SAN (Storage Area Network) array. Dakle:

t50060E8003F8871B = target (LUN) 50060E8003F8871B na FC / SAN disku
d0 = disk0
s4 = slice4, dakle 5. slice na FC ili SAN disku.

Biljeske:
s2 na svakom disku je specijalan i ne smije ga se ni u kojem slucaju manipulirati, jer predstavlja cijeli cjelcati disk.

Bitno je ne zaboraviti da se ovo odnosi i na druge SVR4 sustave.

Diskovi koji sadrzavaju SunOS VTOC (Volume Table of Contents) imaju 8 particija, s0-s7. Isto vrijedi i za HP-UX i IRIX, iako oni koriste drugacije disk labele.

Solaris diskovi, od Solarisa10 pa nadalje mogu jos biti obiljezeni EFI labelom (EFI labelu koriste jos i novije verzije HP-UX-a, pogotovo na Itaniumu). EFI labela/VTOC dozvoljava 16 particija, i podrzava datotecne sustave preko 1TB (po disku, cak i po particiji). UFS datotecni sustav bez problema podrzava datotecne sustave vece od 1TB, kada je disk obiljezen EFI labelom.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?

Zadnje uređivanje Annatar : 09.12.2005. at 10:38.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom