Quote:
Sova77 kaže:
Tko je od pametnog NDH vodstva platio glavom lojalnost Reichu, poput onih što su ih slijedili? Pavelić sigurno nije.
Tj. Mussolini nebi odobrio pokolje civila po Istri, Dalmaciji i Gorskom Kotaru ali eto, nije znao za njih?!?!?
Biće da Crkveni Bok, radi čije je pljačke Glaise-Horstenau oprao Pavelića (ne iz humanizma nego zato što ga je Wehrmacht kao bogato selo izabrao za opskrbu) nije bio unutar NDH a ni pokolj koji je izvela 7. SS divizija na proljeće 1944. po Cetinskoj Krajini nije bio unutarnja stvar.
|
Vjernost Reichu je platio hrvatski narod kojeg se i danas dan proglašava nacističkim i Hrvatska ima negativnu prizmu u svijetu zbog toga kao i zbog stvari koje su se događale u ovom ratu.
Mussolini se bavio drugim stvarima (rat u Africi) a ne nekim pokoljima u nekim vukoyebinama na Balkanu.
Znam ja za sve ta njemačka nedjela i čitao sam više od 100 knjiga o ustašama i NDH iz svih izvora, a naojnovija koja govori o tome od Nikice Barića: Ustaše na Jadranu. Njemačka vojska je činila zločina ali bitno je da to nije naredio nitko iz Njemačke politke. To je stvar njemačkih lokalnih zapovjednika. U tom kraju je stradalo lojalno stanovništvo NDH koje nije bilo za partizane. U toj obavještajnoj njemačkoj službi su radili neki ljotićevci i četnički simpatizeri pa moguće da su im oni dali naputak da je to stanovništvo parizanski opredjeljeno. Uglavnom pročitajte knjigu.
Kad sam mislio na miješanje u unutarnje stvari NDH mislio sam na politiku i na određivanje tko će biti veliki župan ili načelnik npr.