Pogledaj jedan post
Old 10.05.2013., 11:09   #5877
Quote:
sick.am kaže: Pogledaj post
Moje mišljenje je da je za ovu situaciju odgovorna pohlepa i neodgovornost banaka i lakovjernost dužnika. Dužnici plaćaju svoju lakovjernost ali banke još nisu platile ništa.

Također, potpuno sam svjestan činjenice da postoji određena količina potpuno nerazumnih dužnika, ali također smatram da je banka odgovorna za to što im je dala teško vrativ kredit i time zeznula i ostale dužnike i štediše.
To je ono sto sam oduvijek govorio. S obje strane su samo ljudi sa svim svojim karakteristikama i manama.

Kao sto davor_du kasnije kaze, shvatio je da i doktor, i auto-mehanicar, pa i bankar mogu pogrijestiti. Kaze da je naivan, a ja kazem da je sad malo manje. Mozda je to i odrastanje?

Tako da se mozemo smijati apsolutno svima. Ekonomskim analiticarima, jer ne znam tko razuman moze poricati da to nije bas egzaktna znanost, bankarima, pa i duznicima. Sto na ovoj temi nije bas popularno.

No, sto si ti pitao, "Sto sad napraviti?". Kao sto vidis nitko ne zna jer je komplicirano i bas zato sto nije egzaktna znanost za vecinu poteza je tesko predvidjeti tocne konzekvence. Iz ovog zadnjeg istupa vlade i HNB-a je ocito da oni ne smatraju da je bilo neke kriticne nezakonitosti koja je dovela do sadasnje situacije. Zato je taj zadnji prijedlog dosta slab u smislu potencijalnog ucinka.

Najveci problem CHF duznika je po meni sto se zaduzivalo za precijenjene nekretnine. Da nije bilo tako rast tecaja i kamate ne bi prouzrocila niti priblizno takav efekt iz brojnih razloga.

Ali za to so isto krivi svi. Duznici kojima nije bilo jasno da preplacuju, drzavi koja je kratkovidno poticala napuhavanje balona, koja je omogucila neuredjenost drzave i prezaduzivanje, bankarima koji su prihvacali nerealne procjene na temelju kojih su odobravali kredite i koji su dozvoljavali previsoki odnos primanja i zaduzenosti. I cinjenica je da su duznici tu najmanje objektivno krivi, no isto je tako cinjenica da su novce konzumirali. Da li se taj dug moze izbrisati ili smanjiti bez ucinka na cjelokupnu ekonomiju to je pitanje. To je stvaran zivot u kojem nema uvijek pravde.
JTB is offline