Tema: Plivanje
Pogledaj jedan post
Old 24.08.2013., 09:21   #2018
Uf, koje šugavo vrijeme, taman za forumiranje. Jarunska liga sutra za hrabre

Biondi, objasni malo.[/QUOTE]

Ako sam dobro skužio tema je plivanje s lopaticama.

1. Ideja plivanja s lopaticama je "bildanje" ramenog pojasa i svih pripadajućih mišića. Međutim ako plivaš aerobno, znači velike dionice u komadu, onda to nije to. Po meni lopatice imaju smisla na kratkim sprint dionicama za dizanje specifične snage ramena.

2. Mogućnost ozljede ramena je ogromna. Drugo su klinci koji plivaju 3 sata dnevno i koji su izrasli tako da im muskulatura ramena to izdrži. Mi u godinama ( i sa kojom kilom previše) riskiramo ozljedu s takvim gadgetima.

3. Koja je svrha daljinskog plivanja s lopaticama? Stalno plivaš s njima i onda odeš na trku. Skineš ih i sve je totalno drugačije, ritam, osjećaj, otpor vode, drugi sport.

4. Primjetio sam različita iskrivljavanja tehnike sa lopaticama. Jedno je da ljudi plivaju sa totalno ravnim rukama i izuzetno niskim brojem zaveslaja. Drugo sam vidio da ljudi nesvjesno spuštaju laktove jer im je otpor vode prevelik, pa na taj način isključe podlaktice.

5. Ja volim lopatice za isplivavanje poslije jakog treninga. Dugački zaveslaji na niskom broju jedno 300-500m, taman za istezanje mišića i smirivanje pulsa.

To nije samo moje mišljenje, to sam pročitao u Total immersion-u. Bolje su mi o one antilopatice, s njima nema nikakvog otpora kroz vodu. One uče plivače kako ujednačiti zaveslaj da probijanje vode bude što manje. Također s njim se stječe "high elbow" položaj pošto nema otpora na dlanovima, pa treba gurati s podlakticama. Kad njih skineš onda tek poletiš.

Ispričavam se na poduljem postu. Također dozvoljavam da sam u krivu, molim pametnije da me isprave.
Biondi is offline  
Odgovori s citatom