Pogledaj jedan post
Old 29.12.2013., 14:28   #18
Evo malo nekih hrvatskih guslara : http://hrvatskiguslari.blogspot.com/

Blog hrvatski guslar : http://hrvatskiguslar.blogspot.com/

" Gusle moje, blogu od Hrvata,
čujte pismu od Imote brata.

Kao što vidite, ova mrežna postaja (blog) posvećena je duhovnim i povijesnim stožerima hrvatskog naroda, njegovim prastarim guslama, pučkim pjesmama i viteškom desetercu - tim neprobojnim bedemima naše opstojnosti koji od pamtivjeka prkose tuđinskim osvajačima, jauku ropstva, ništavilu i smrti. Da, gusle naše hrvatske... Neki ih vežu za starogrčku klasičnu baštinu Homera, Ilijade i Odiseje, drugi ih smatraju prastarim slavenskim glazbalom, neki u njima vide ilirsko-balkanske crte. Ipak, povijesni dokumenti svjedoče da Hrvati rabe gusle već stoljećima. Njih je spominjao i otac hrvatske književnosti Marko Marulić , Europi ih je približio Kačić i narodna balada Hasanaginica, bile su nadahnuće piscima, likovnim umjetnicima, europskim intelektualcima i plemićima. Guslama je pripala čast da su bili prvi glazbeni instrument u Hrvata čije je zvuke zabilježila rana američka tehnologija-fonograf 30-tih godina 20. stoljeća. Ivan Meštrović - guslar?! Da...i on je gusle svirao, a obožavao ih je i đakovački biskup Strossmayer i Nikola Tesla. Bile su nadahnuće kako Paveliću tako i Tuđmanu. Danas je ova kulturna baština potpuno zanemarena od strane "građanske" Hrvatske. Prijeti joj smrt, a Hrvatima kulturocid.

IMOTA DINAROID
(12. rujna 2008) "

A kad smo kod guslanja onda treba obavezno spomenuti i Andriju Kačića Miošića koji je odigrao veliku ulogu kod očuvanja hrvatskih epskih pjesama : http://hr.wikipedia.org/wiki/Andrija...o%C5%A1i%C4%87

Hrvatska epska tradicija i epske pjesme su nažalost potpuno zaboravljene i zapostavljene u današnjoj hrvatskoj kulturi pa čak i među onima koji se bave proučavanjem hrvatske pučke baštine, što je pravi kulturocid nad hrvatskom kulturom A kad k tome dodamo i one "europske Hrvate" koji u hrvatskoj pučkoj baštini vide nešto prljavo i zaostalo, onda nam više ništa ne treba biti čudno ...

Razlika između nas i Srba je u tome što Srbi kad s nekime nešto dijele (a guslarska tradicija je nešto imaju i Hrvati i Srbi kao i još neki drugi narodi, pa onda baština Nikole Tesle, hrvatska ćirilica itd.) onda Srbi to automatski proglase izvorno srpskim i optuže onu drugu stranu za krađu (kao što nas optužuju za krađu gusala, jezika itd.) dok Hrvati s druge strane kad nešto s nekime dijele onda su skloni se toga u potpunosti odreći i proglasiti to stranim samo da ne bismo imali nešto zajedničko, Hrvati traže stalno neki ekskluzivitet što je prava katastrofa i pokazatelj našeg disfunkcionalnog nacionalnog identiteta. A naš nacionalni identitet nažalost često temeljimo samo na antisrpstvu, pa onda ako je nešto srpsko, mi to ne smijemo biti ili to imati da bismo bili Hrvati.

Gusle i sva dinarska tradicija su hrvatska tradicija, a isto tako djelomično i srpska tradicija, i to preklapanje nije razlog da se toga odrečemo već dapače, da tu našu tradiciju još ljubomornije čuvamo kako Srbi jednoga dana ne bi mogli reći : "Pa gledajte, oni su se toga odrekli, onda je to sada 100 posto naše!"

Ovo je samo jedan primjer obrasca po kojem djeluje hrvatski nacionalni mentalitet, a taj obrazac nije baš zdrav !!

Pa će tako onda ovdje zasigurno biti Hrvata koji će glasati u anketi da su gusle izvorno srpske, bez obzira što su i ti Hrvati možda iz hrvatskih guslarskih krajeva, dok zasigurno niti jedan Srbin ne će glasati da su gusle izvorno hrvatske bez obzira dolazio on iz guslarskih Dinarida ili pitome Vojvodine ili gorovite Šumadije.

Ja smatram da su gusle i hrvatske i srpske, a pošto sam Hrvat onda ću uvijek na prvo mjesto stavljati njihovu hrvatsku tradiciju i baštinu, baš kao što će Srbin stavljati srpsku.

Uostalom, zar se ne dičimo mi Hrvati s našim kamenim genima ?????? A gusle su najizvorniji predstavnik kamenih gena.

A također možemo povući paralelu i s opancima s kojima se često sprdamo, a zar nisu opanci naši i predstavnici naše pučke baštine isto kao i srpski ???????

Zašto se mi naših opanaka sramimo ??? Nisu naši stari Hrvati nosili Lacostice dok su se tukli s Turcima i Mlečanima !!

A što se tiče gange, ganga je izvorna i jedino hrvatska, 90.-ih kad se ganga na bojištu zaorila, čede su brisali kući.

Zadnje uređivanje JohnnyWalker : 29.12.2013. at 15:28.
JohnnyWalker is offline  
Odgovori s citatom