Pogledaj jedan post
Old 06.12.2014., 16:50   #375
Baš mi je drago čuti kada je netko sretan sa svojim sokovnikom.

Ja sam jučer kupio Smoothie maker. Isprobao sam ga jutros pa evo šta za sada znam:
Ovaj moj je koštao 200 kn. i koliko sam gledao youtube reklamu, kopija je.
Osim glavnog dijela, imam i 3 čaše razne veličine te silikonski poklopac za čuvanje smutija, a može se i piti (ima otvor).
Sastojci se stave u čašu pa se čaša navrne na aparat. Okretanjem glave stroja sa čašom naopako počinje miksanje. Nakon 10-tak sekundi vrati se u početni položaj i miksanje prestaje. Smoothie maker djeluje dosta čvrsto. Dio sa noževima se pere tako što se navrne najmanja čaša i malo miksa obična voda i to je to. Vrlo brzo i jednostavno održavanje.
Ima jedna velika zamjerka - naime, navrtanje čaša nije lako. Treba dosta snage (i suhe ruke) da bi se čaša do kraja zavrnula. Ako se ne zavrne kako treba, ne miksa. Da ovo radi kako treba, bio bih 100% zadovoljan. Ovako, samo za jake osobe...
Jutros sam stavio 2 kivija, pola banane, 1 jogurt, malo mlijeka i malo meda. Miksao 10 sekundi i rezultat je bio sasvim dobar. Smjesa za moje pojmove dosta glatka - mogla se piti i kroz mali otvor silikonskog poklopca. Inače nisam baš mjerodavan za procjenu kvalitete smutija - ipak sam više upućen u sokovnike. Jedina briga je da će zbog teškog zavrtanja čaša, prije ili kasnije nešto pući - no taj rizik je uvijek prisutan kod jeftinih mašina i kopija.
Za sada sam dakle zadovoljan, vrijeme će pokazati.

Za neupućene, osnovna razlika između sokovnika i smoothie makera: Sokovnik izdvaja tekućinu od krutog i daje nam sok dok se kod smutija događa blendanje tj. dobivamo sve što smo stavili unutra (nema bacanja čvrste tvari). U sokovnik po pravilu idu voće i povrće iz kojih se vadi sok, dok blender zahtjeva dodatnu tečnost da bi lakše radio (voda, mlijeko, jogurt npr.). Također, u smoothie maker, možemo dodavati med, čokoladu (ustvari svakakve začine) što kod sokovnika uglavnom nema smisla. Sokovnik izdvaja sok. Ono što dobijamo blendanjem ne treba zvati sok (mada mnogi to tako zovu) već je ime smoothie sasvim prikladno. Smoothie nam komotno može poslužiti kao zamjena za jedan lakši obrok - doručak ili još bolje večera (izbacivanje sendviča i konzumacija jedne lakše večere radi zdravlja ili kontrole težine). Ako imate oboje, sokovnik koristite više za povrće, a smoothie maker (blender) više za voće.

Zadnje uređivanje ivanaj : 06.12.2014. at 17:09.
ivanaj is offline  
Odgovori s citatom