Pogledaj jedan post
Old 10.07.2003., 12:48   #1864
Re: Pitanje, znam da ih volite

Quote:
BootBoy kaže:
ovako... sutra ujutro mi je prijemni ispit, idem na pravo u osijeku... u zbirci pitanja za prijemni ima i pitanje
"na ciji je poticaj poceo pokolj hugenota na bartolomejsku noc?"
a meni zaokruzeno katarina medici... pa me zanima nesto vise o tome, ako netko zna
Valjda je kasno i nemogu ti vise pomoc ali ipak cu nesto napisat o Hugenotima jer je u novom izdanju PM History (njem. casopis)
izaslo nesto o Hugenotima

ovako,
Hugenoti su protestanti koji su sljedili nauk svicarskog reformatora Johannes Calvin. Od 1520 i 1523 pocelo je sirenje protestanata u Francuskoj, prvi sljebenici su bili intelektualci i srednji sloj.
Na pocetku su bili sticeni sa strane kraljevske kuce posebno od kraljice Margareta od Navare i njezinog brata Franc I.
Na kraju svoje vladavine Franc I. se okrenuo protiv Hugenota i njegov nasljednik Heinrih II. je proganjao Hugenote.
Unatoc teskim prilikama i okolnostima zajednica Hugenota se dalje sirila.
Godine 1559 su Hugenoti imali 15 zajednica da bi 1561. se broj povecao na 2000 zajednica.

Brzo sirenje je vodilo do netrpljivosti izmedju katolika i Hugenota,
Katarina Medici (udovica Heinriha II.) je pocela sa progonom, naravno su je podrzavali papa i cijela kat. crkva.

Hugenoti su se borili za svoja vjerska prava, tako je doslo do 8 gradjanskih ratova izmedju 1562 i 1598 godine.
Hugenoti su dobivali podrsku iz Engleske, Svicarske i Njemacke.
Katolici su dobivali podrsku iz Spanjolske.

24. kolovoza 1572 se desio najpoznatiji pokolj nad Hugenotima,
Bartolomejova noc, Katarina Medici je naredila pokolj.
Tog dana su se sastali hugenotske glavesine na vjencanju
Heinriha od Navare.
Tisuce Hugenota je izgubilo zivote medju njiman i Katarini zestok neprijatelj admiral Coligny.

eto nadam se da san ti malo pomogao