Quote:
sick.am kaže:
napisao sam to sto sam napisao, nema drugih riječi.
Ja sam i dalje od prvog dana kako pišem ovdje (na forum.hr) u potpunosti siguran da je promjenjiva kamata u svim kreditima kršenje zakona (onako kako je definirana u ugovorima do ovih posljednjih promjena zakona čini mi se do 1.1.2012. nisam siguran), što su potvrdile dvije presude i što sam pokrenuo privatnom tužbom.
Za valutnu klauzulu, koliko god u početku nisam bio uvjeren da je kršenje zakona, sve više sam uvjeren da jest, jer je to opasno poigravanje s ulozima štediša, na način da ukoliko tečaj dovoljno naraste, zbog masovnosti izdanih kredita, postaje upitno vraćanje takvog zajma a onda i su upitni i depoziti štediša.
Također, potpuno sam uvjeren da je prekršen zakon o zaštiti potrošača i gadno poljuljan cijeli ugovor. Moram priznati da se bavim mišlju i da podignem privatnu tužbu za poništenje kompletnog ugovora, ima temelja i za tako nešto. E tek bi to bio šuo.
Za razmišljanje svim dušebrižnicima koji se brinu kako će na neki način biti oštećeni je i ovo:
"Ishod ove presude iznio je na vidjelo još jednu asimetriju odnosa banaka i građana pred hrvatskim pravosuđem - tu da građani temeljem presude u kolektivnom sporu nemaju mogućnost ispostaviti kalkulaciju o visini odštete temeljem presude i ovršiti banku, dok s druge strane, banke nakon jednostranog raskida ugovora o kreditu imaju na raspolaganju vrlo efikasne mehanizme prisilne naplate vlastitih potraživanja. Da bi realizirali odštetu, klijenti banaka moraju ulaziti u dugotrajne individualne sporove, što itekako ide na ruku bankama zbog sporosti pravosuđa, troškova sporova i ostalih demotivirajućih faktora."
Ja mislim da je upravo bitna solidarnost društva kako bi se pokazalo da nas se sve skupa (građane koji poštivamo zakone) nemože šamarati kako se digne nekome tamo aparatčiku iz Klagenfurta (ili otkud već) i u potpunosti nerazumijem ovu podijelu društva koju vidim i na ovom forumu, osim ako nisu neki profesionalni interesi u pitanju.
|
Ako je sve ovo istina onda država nema što fiksirati tečaj i kamatu te nuditi kojekakva rješenja već treba samo pomagati socijalno ugroženima bez obzira na valutu u kojoj imaju kredit. A vi se s bankama bakćite po sudovima.
Ovako država ulazi u konflikt s bankama koji bi mogao rezultirati ogromnim odštetama koje će platiti porezni obveznici dok istovremeno ta ista država deložira dužnike u €. Pa ja onda pitam gdje je tu solidarnost društva koju vi iz UF toliko volite isticati.
Što se mene tiče, država bi trebala ponuditi takvo rješenje da banke, dužnici i država u jednakom omjeru snose štetu jer su sve tri strane krive. Tko to prihvati istovremeno bi trebao automatski odustajati od bilo kakve tužbe prema bankama.