Pogledaj jedan post
Old 09.02.2015., 13:01   #13842
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
Ovo tvoje potezanje je nažalost klasičan primjer kako se u borbi protiv CHF kredita i problema dužnika s vraćanjem ide u besmislenu širinu. Nema potrebe za traženjem urote u svakom segmentu. Gotovina je zastarjeli način plaćanja, neprilagođen novom vremenu. Meni je osobno daleko lakše putovati po svijetu s jednom kreditnom karticom, a u budućnosti i bez nje i samo s mobitelom, ne brinući o valutama. Sjećam se da sam još u 90-im godinama benzinskim pumpama u USA viđao znak "Credit cars only, no cash". Govorili su mi da imaju puno manje krađa tako, što je i potpuno logično ako sagledavaš stvari realno.
Naravno da nije stvar u 1 kombiju mjesečno i 3 zaštitara, nego u red veličine većim troškovima. Gotovina je nesigurna, nepraktična i skupa. To što se neki ljudi ne mogu kontrolirati s alternativnim načinima plaćanja ne znači da bismo trebali i dalje živjeti kao u 19. stoljeću.
Slažem se djelomično...

Slažem se praktičnosti i sigurnosti a u interesu mi je i suzbijanje trgovine drogom i svim protuzakonitim kao i plačanje poreza i ukidanje crne love.

No ipak, provizije na prihvat kartica, godišnje članarine i ostali troškovi po kraticama su enormni, i sa time se ne slažem...

Prvi put kad sam došao u USA, bilo je to '96. prvu stvar sam podigao 300usd na bankomatu, da ne lutam gradom bez novaca.

Prvi šok na bankomatu, kad je ispljunuo brdo love po 20 i 10 dolara...

Drugi šok je kad sam u dućanu pokušao platiti namirnice sa kešom, 5 minuta provjera sa raznim flomasterima, uv lampama, uzimanje mojih podataka i broja telefona (pazi dućan sa prehranom)

Treči, kada pri svakom plačanju karticom u ugostiteljskim objektima, moraš naglasiti kolika je napojnica konobaru jer od toga živi, i to uredno na pos uređaj upisuješ.

Četvrti, kada mi je na kraju 20 dnevnog boravka ostalo još preko 200usd u kešu (od sramote gotovo sve sam plačao karticom)

Shvatio sam tada, da kad bi postojala želja da se crni novac ukine i zada dobar udarac prostituciji i trgovini drogom, moglo bi se riješiti u 5 min... ali ne želi se.

Ispričavam se na O.T. no nisu ni sve teorije zavjere samo teorije, a ekonomija nije ono što su me učili u školi, niti tako igdje funkcionira...
ninoras is offline