Pogledaj jedan post
Old 02.08.2015., 11:56   #66
Quote:
kiki-bombona kaže: Pogledaj post
Registrirao sam se na forum samo zbog ove teme. Dakle, moram ispricati sta mi se desilo, pa dajte neka racionalna objasnjenja, jer ni sam ne mogu da vjerujem. Da li zbog 4x4 pogona dolazi do tolike disipacije snage?

Vozim SX4 1.6 VVT, 120ks, 4x4 pogon. Neki dan odlucim da odem u brda, izmedju ostalog ima i nesto makadama i odlucim ubaciti automobil u automatski 4x4 pogon. Pocinjem se penjati uz bas dobru uzbrdicu (asfalt, ali auto u 4x4), drugom brzinom, vidi to ne ide, ok, na brzinu spojka i usaltam u prvu, auto opet ne ide, poklopim jos malo gasa, opet ne ide, poklopim gas do poda, OPET NE IDE (treba reci i da je auto bilo ispod 2.000 okretaja sigurno)! OK, nema veze, stanem na sred uzbrdice, povucem rucnu, tek drzi auto na zadnjem zubu. Gas na 3-3.500 rpm, vaga, auto se propinje, spustam rucnu, auto ide blago nazad, dam jos malo gasa, auto i dalje ide blago nazad, otpustim pedalu spojke jos, jako, jako malo nazad, auto se gasi. Posto sam osjetio blagi miris lamele, nisam ga zelio dalje silovati, i odlucim se lagano spustiti rikvercom na pocetak brda. Krenem, idem sve prvom, puknem pun gas, auto kida zemlju pod sobom, uzletio je kao metak.

Ja ubijedjen da se uz to brdo ne moze krenuti ako se stane na pola, frend mi veli da ce on krenuti, ok, hajde, da vidimo. Uzme ni manje ni vise nego old timera, Kadetta '76-e godine, sa pogonom na zadnje tockove i motorom naprijed (reci cu i da je asfalt na toj cesti jako izlizan i sklisak, kad padne kisa cesta je bukvalno kao led).

Prvi pokusaj auto mu se gasi, drugi pokusaj, auto proklizuje i ne ide iz mjesta, treci pokusaj, krenuo je bukvalno kao da je kretao na ravnoj podlozi, bez puno gasa, i sa ne bas puno vage. Je li mozda u prethodnom proklizavanju lezi kljuc uspjeha? Zagrijani pneumatici koji bolje prijanjaju na podlogu, ili to nema nikakve veze?

Je li moze dati neko racionalno objasnjenje, kako je moguce da tu moze krenuti Kadett sa zadnjim pogonom i 1.0 benzinskim motorom koji ima 40ks i star je kao Grcka, a Suzuki SX4 sa 1.600ccm, i 120ks ni da makne? Ima ovdje sigurno znalaca, je li moguce da je 4x4 pogon jednostavno rasuo snagu?

Dakle, da naglasim, nije do vjestine vozaca, sve sam uradio skolski, auto jednostavno nije zelio krenuti, jedino da sam ga uzeo silovati i napucavati gas na 6.000rpm i lagano otpustati kvacilo, ali to moze uraditi samo budala, jer bi vjerovatno ostao bez lamele u roku samo nekoliko sekundi.

Unaprijed hvala svima.

P.S. Vjerujem da bih bez vecih poteskoca uspio krenuti u 2wd i sa upaljenim ili ugasenim ESP-om, svejedno.
Ne znam točno za taj auto što ima i što je bilo popaljeno ali defintivno smrdi na traction control. Ako je TC bio upaljen i došlo do proklizavanja, TC oduzima snagu motoru bez obzira što ti stisneš gas do dna; i to može ići do tako apsurdne situacije da si u 1. brzini, gas do dna, auto se ugasi jer ga TC uguši.

Sad je li to bilo kod tebe ili ne, ne znam. Ako imaš tipku za ugasit TC probaj idući put pa vidi.
coldplug is offline  
Odgovori s citatom