Pogledaj jedan post
Old 15.11.2017., 07:54   #1003
Quote:
danbara kaže: Pogledaj post
Sad je tdp 190-200 kad je kotao cist.
Nisam mislio na ekonomizer vec na prepravku kotla.
Isjekao bi ledja i dodao vbr. Sad umjesto vbr-a ima samo resetka za turbulatore

Poslano sa mog GT-I9301I koristeći Tapatalk
Nisam te baš shvatio sa tim rešetkama za turbulatore , vjerojatno ne govorimo o istom modelu kotla.

Osim problema sa spajanjem , zavarivanjem leđa kotla sa VBR om u dijelu dimih plinova problem je i strujanje vode , ne bi smio poremetiti cirkulaciju .

Izradom posebnog modula koji se montira na dimnjaču i dovodenjem u njega hladne vode od recimo 30 C mogao bi nešto malo skupiti energije, kilovat dva.

Da sad ne davim puno sa matematikom i termodinamikom ali možemo uzeti da je entalpija ( sadržaj energije u dimnim plinovima ) linearno raspoređen po temeperaturama .

Na primjer: U idealnim uvjetima ako u nekoj komori zagrijemo zrak na temperaturu od 1000 C i vodimo ga kroz cijevi dugačke tri metra , i cijevi hladimo vodom tako da nam je temperatura dima na kraju 100 C mi smo tih 900 C razvukli na tri metra skoro linerano . Znači da se po metru dužine izmjenjivača skida temperatura dima za 300 C. I tada bi stupanj djelovanja bio 90 %

Ako sad skratimo cijevi na 2 metra iz njih će izlaziti zrak sa temperaturom od 400 C, ako produžimo za pola metra izlazit će potpuno ohlađeni zrak sa temperaturom neznatno višom od temperature vode sa kojom ga hladimo.

U praksi mi nemamo tih 1000 C jer je veliki dio energije preuzela voda za hlađenje komore izgaranja , najčešće pred ulazom u VBR imamo 400 C i izlaz oko 150 C (eventualno i 100 C ) i kad pogledaš koliko su veliki ti VBR ovi i koliko je to čelika i posla , a daju tek 25 % od energije dimnih plinova , u tvom bi slučaju to bilo još manje od pola znači desetak posto .

Ja to ne bih nikad radio , mislim sjekao leđa kotlu i petljao sa time.

Ako bi se upuštao u to onda bih išao na taj modul kao kondenzacijski dodatak. Dimni plinovi moraju ići obavezno prema dolje voda za hlađenje mora biti ispod 30 C , i ona ulazi u izmjenjivač sa donje strane , i kao donekle podgrijana ulazi u kotao, ( serijska veza modula i kotla ).

Da bi imao vodu za hlađenje ispod 30 C moraš imati jako puno podnog grijanja , jedino tako to funkcionira .

Zadnje uređivanje ramzay : 15.11.2017. at 08:13.
ramzay is offline  
Odgovori s citatom