da, tijelo se "odmori", probava pogotovo, jer ne mora stalno nešto "raditi"... post odmara probavni sustav, omogućava čišćenje i detoksikaciju tijela te dovodi do ovog što i sam spominješ - povećanja razine energije.
dugotrajan unos (viška) hrane predstavlja određeno opterećenje za tijelo pa se zapravo tijekom posta naš organizam odmara od stalnog "napada" hranom. energiju koju štediš u postu organizam preusmjerava na neku vrstu oporavka i oslobađa tijelo od otrova, regenerira tkiva i organe...
ja slično kao
Always, uzmem si nešto rjeđe doduše (recimo 1 u 2-3 mj.) jedan dan posta i tada sam samo na vodi 24 sata. sigurno već 5-6 godina tako. to obično napravim kada primjetim da sam pretjerala s hranom ili u 1 danu (npr. nakon neke svadbe = cjelodnevnog unosa hrane) ili nakon više dana "pojačane" prehrane tipa nakon putovanja, gdje pojedem i štogod masno, prženo, pohano... meni taj jednodnevni post savršeno odgovara. tijelo mi se oporavi, probava "dođe k sebi" i osjećam se neusporedivo bolje nakon njega. ali nisam nikad pokušala više od 24 sata. mislim da sam jednom došla do 36, ali to mi je čak bilo malo previše... but that's just me.