Pogledaj jedan post
Old 13.10.2018., 22:20   #1600
Quote:
cherrypie9 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,
Imam problem s gornjom desnom peticom iznad koje je utvrđen granulom i dosta veliko oštećenje kosti. Zub je prije nekoliko godina pukao, sanirao ga je stomatolog i postavio kolčić, ali u zadnje vrijeme postao je jako osjetljiv te je RTG snimka pokazala da je u pitanju granulom.

Evo slike: http://i65.tinypic.com/1jrjg7.png

Oralni kirurg preporučio je vađenje zuba ili apikotomiju, odabrala sam skraćivanje vrha korijena te zub stoji otvoren već više od 3 mjeseca jer nisam mogla dobiti raniji termin za zahvat. U ta tri mjeseca nekoliko puta sam završila na antibioticima jer mi je lice jako naoteklo svaki put kad bi stomatolog čistio kanale i pokušao ga zatvoriti privremenom plombom. Također je često krvarenje kroz sredinu zuba (nekoliko puta dnevno).

Čitala sam kako u Splitu dr. Bošnjak laserom uspješno liječi granulom i korijenske kanale, te kako u tom slučaju nije potreban kirurški zahvat ni vađenje - ali po prirodi sam skeptik i ne znam je li to zaista tako djelotvorno kao što piše.

Ima li tko kakav savjet, vrijedi li pokušati riješiti to laserom ili je apikotomija sigurnija da će mi pomoći? Vađenje mi je najgora opcija i za to bih se odlučila samo u krajnjem slučaju, a bliži mi se termin za apikotomiju i jednostavno ne znam što da radim...

Unaprijed hvala na savjetu
Granulom je zapravo zaštitni odgovor organizma gdje isti pokušava ograničiti napredovanje upale čiji uzrok je u ili oko zuba. Čim zub stoji otvoren 3 mjeseca netko ne radi dobro svoj posao, tu o apikotomiji ne morate ni razmišljati jer osnovni dio (endodontska terapija) nije odrađena kako se spada (ili doktor nema potrebnog znanja ili nema opremu/volju da to napravi po ps-u). Laser sam po sebi nije čarobni štapić; može pomoći u terapiji, ali uz to se mora kvalitetno odraditi i drugi dio posla. Slika koju ste poslali se ne može otvoriti?
Odgovori s citatom