Pogledaj jedan post
Old 05.11.2018., 10:17   #2154
Quote:
JeZloba kaže: Pogledaj post
Nitko ti ne brani da otvoriš vlastitu firmu i započneš sa razvojem bilo čega!
A to da "nisi ovisan" o nikome i da novac "ostaje u državi", to fino isprintaj i okači o rep najblžoj mački! Ako ništa drugo, moraš uvoziti sirovine, tu već počinje ozbiljna ovisnost. A pa i da je slabije kvalitete i više cijene, izvoli pa to TI plati i TI idi u rat sa tim. Mislim da bi revidirao stav!
Ja jesam otvorio proizvodno poduzeće i u njemu radim već 20 godina. Vjerujem da JeZloba nije otvorio svoje poduzeće i ne razvija ništa.

Naše iskustvo i je upravo takvo, da SR Hrvatskoj nije bila dozvoljena vojna proizvodnja, pa smo bili ovisni o drugima. A kod pokušaja osamostaljenja, još smo dobili i embargo. Tako da nas je ta "ovisnost" i te kako koštala, ne samo u novcu. U eventualnom novom sukobu, nema garancije da se povijest ne bi ponovila, pa da nam uskrate naoružanje, rezervne dijelove, remont, streljivo, pa čak i strojeve (ako bi onda navrat nanos pokušali pokrenuti proizvodnju).
Važna je stvar (po sigurnost zemlje) i da novac ostaje u državi. Zaposliti svoje ljude, da ostanu ovdje, hrane obitelji (demografija - vrlo važna stvar za sigurnost zemlje) i da se dobije temelj za budući razvoj.

Prijatelj mi je početkom devedesetih surađivao s jednom firmom iz Češke. Radilo se o medicinskim uređajima, a proizvodnja je krenula u jednoj neožbukanoj garaži. Dosta i improviziraju, pa čak koriste i pumpe, koje se inače ugrađuju u perilice rublja. Njihovi uređaju su bili lošiji od njemačkih, čak i skuplji, ali sve češke bolnice su kupovale od njih, a ne iz uvoza. Nekoliko godina poslije, ta firma radi vrhunske uređaje, u novoj zgradi i izvozi. No eto, Česi su glupi, a mi pametni. I gdje su danas oni, a gdje mi?

Kada kažem slabije kvalitete i više cijene, mislim u granicama razuma. Naravno da se neke stvari moraju i uvoziti, ali to treba izbjegavati ako je ikako moguće. I ako je slabije kvalitete, ne mislim da to treba biti loše ili nefunkcionalno.

Ja i jesam doživio, da sam otišao u rat sa nečim slabije kvalitete, a visoke cijene. Pa sam tako dobio rabljenu (ispranu) maskirnu odoru, DDR kacigu, JNA SMB košulje i opasač, te "rumunjku". A to sve zato, jer je moja domovina u tom trenutku bila "ovisna" i bolje mi nije mogla pružiti. I ja se nisam bunio.
goran2hr is offline  
Odgovori s citatom