Da dopunim ta iskustva sa svojom spoznajom - nedavno sam razgovarao s jednim vlasnikom servisa za espresso aparate i rekao mi je da su u Hrvatskoj redom vrlo loše i nemarno održavani aparati, da se ne vodi računa o omekšivačima vode (koji imaju svoj kapacitet) itd. itd. Ta mana - dakle da se ne održava tehnika - razvidna na svakom koraku ovdje, ni espresso aparati nisu iznimka i ima dotrajalih, neočišćenih, s kamencem i tome slično. Iz takvog aparata nemoguće dobiti dobru kavu!
Evo, da se odmaknemo od regionalnih "standarda"
https://www.meinlcoffee.com/hr/kava/
tu gore su neki austrijski recepti i da dodam da sam prošlo ljeto probao dosta dobru, a ne pretjerano skupu Meinl mješavinu
Del Moro
https://www.espresso-international.c...-espresso-bar/
nije pretjerano skupa, tko ima prigodu nek nabavi - nema u maloprodaji u RH - neće se razočarati jer je to pokušaj Meinl-a da prži a la Italiana...