Quote:
fermina-daza kaže:
Nisu iznimka. Većina peterokatnica građenih od pedesetih godina naovamo ima dvokraka stubišta, te samim tim nema nikakav prostor za ugradnju lifta, kao ni svjetlarnik koji bi mogao poslužiti za istu stvar. Za takve zgrade treba vidjeti postoji li mogućnost izgradnje lifta na fasadi, te posljedično otvaranjem fasade na svakom katu. No ni to nije moguće izvesti kod svih zgrada.
|
To me iznenađuje, ako je tako kako pišeš. Do sada sam bila u svega dvije zgrade u kojima nije moguće ugraditi lift. Možda sam samo bila takve sreće...
Quote:
Postoji još jedna stvar, a to je da je puno tih četvero i peterokatnica sa samo dva stana na katu, s jednim ili dva stana u suterenu, pa je ova ipak jako skupa investicija podijeljeno na deset obitelji, od čega su batem tri do četiri stana najčešće iznajmljena, pa suvlasniku nije još do dodatnog troška, a podstanar baš neće biti presretan da mu se režije povećaju za minimalno 400 kn.
|
Ako je točno da je cijena takvog lifta cca 300 tisuća kn, 30 tisuća po suvlasniku je podnošljiv teret, ovisi na koji rok se uzima kredit (da uopće ne govorimo da neki nemaju ni potrebu podizati kredit). Recimo da se uzme na pet godine, to je oko 500 kn mjesečno dodatnog izdatka, uvećano za kamatu. Za umirovljenike slabog imovnog stanja to bi trebali financirati njihovi potencijalni nasljednici, ostalima u pravilu nije nepodnošljiv teret. Uvijek postoje specifične situacije, koje se onda mogu i moraju na neki poseban način rješavati.
Pa ljudi dragi! Velik postotak građana je cijeli svoj radni vijek izdvajao pola svoje plaće da bi imao krov nad glavom (najamnina i stambeni kredit), u odnosu na to 500 kn mjesečno je sasvim beznačajni iznos. Ne mogu razumjeti to lamentiranje kada je potrebno, većini prvi puta u životu, uložiti nešto u svoju nekretninu. A da ću žaliti iznajmljivače, pogotovo neću. Bude li im pala na pamet genijalna ideja da trošak povećene pričuve zbog financiranja lifta prebace na najmoprimca, nadam se da im ni jedan najmoprimac neće pokucati na vrata!
EDIT: Baš sam tupko!

Toliko sam se narogušila da sam propustila navesti najjači argument, a to je da 85% cijene lifta otpada na bespovratna sredstva EU.
Quote:
Isto tako, u onom dopisu piše da neki stanari mogu odbiti sudjelovati u sufinanciranu ugradnje lifta, pa je za pretpostaviti da će suvlasnici iz suterenskih i prizemnih stanova, a ponegdje i prvog kata odbiti sudjelovati u troškovima. Ovo, ako sam dobro shvatila, po meni je izrazito glupo, jer lift, ako se već ugrađuje, podiže vrijednost cijeloj zgradi i mora biti participiran od svih stanara zgrade. Govorim na temelju letka koji sam našla u svom kasliću, tako da ne znam što piše u ovim linkovima ovdje, jer sam u stisci s vremenom, pa nisam stigla baciti oko na njih.
|
Ne znam ni ja, no svojedobno sam čitala o tome kako taj problem rješavaju druge suvlasničke zajednice, one koje nisu čekale i dočekale sufinanciranje iz EU fondova. Vrlo jednostavno. U liftove se može ući samo s ključem i šifrom, a oni koji nisu sudjelovali u financiranju lifta nisu dobili ključ. Toliko će im vrijediti i nekretnina kada je jednoga dana odluče prodati.
EDIT:
Kada već govorimo o tome, baš mi je žao onih suvlasničkih zajednica koje su sve financirale iz svoga džepa. Mogu misliti kako se sada osjećaju. Onako kao kada u trgovini kupiš skupu stvar, a mjesec dana kasnije vidiš je na sniženju od 50%! Samo što ovdje popust iznosi 85%!

Pegula!