Quote:
Draiman kaže:
Prednost mi je što „imam“ dva stolara, jednog i po arhitekta, dva građevinara i jednog za struju. S tim računam da bih mogao skinut 20ak% od cijene nego da dođem negdje i kažem napravite mi kuću, pa bi valjda 100k€ bilo dovoljno.
|
Vjerojatnije je da će ti tako ispasti na kraju bar 20% skuplje.
Najveći problem su arhitekti.
Arhitekti imaju jako malo praktičnog znanja o građevini (čast iznimkama!), jednako kao što modni kreatori imaju malo praktičnog znanja za napraviti kvalitetnu, trajnu i jeftinu odjeću za svakodnevnu uporabu.
Arhitekti sebe doživljavaju kao umjetnike , uglavnom su im utuvili u glavu na faksu da svaki objekt koji projektiraju mora njima biti spomenik. Unutarnja funkcionalnost objekta ih manje interesira. Ako ti imaš nekog 'svoga' arhića, još manje ćeš biti sklon reći mu da ti se nešto ne sviđa, da ga ne bi 'uvrijedio'.
Nikako ne smiješ dozvoliti da ti arhić nameće bilo što.
Svoju kuću moraš osmisliti prema svojim potrebama. Bolje da potrošiš godinu dana da sam skiciraš što ti točno treba. Počni analitički promatrati kuće koje koriste tvoji prijatelji, poznanici i familija. Vidi što je kod njih dobro izvedeno, a što nefunkcionalan i beskoristan prostor.
Apsolutno trebaš izbjegavati bilo kakve balkone, istake, kućice po krovu i lomove krova. Sve takve stvari iznimno poskupljuju gradnju a potpuno su beskorisne. Recimo ti imaš veliku okućnicu. umjesto kakvog bedastog beskorisnog balkona napravi si uz kuću ogromnu terasu (recimo 5x 10 metara) za skoro istu cujenu. Još ju nakon uporabne i natkriješ.
Troškovnici su priča za sebe. Svaki troškovnik koji mi je arhić napravio uz projekt sam bacio - bio je potpuno beskoristan. 20% stavki je falilo, u mnogim stavkama količine materijala su nabačene odokativno pa su bile ponekad i do 20-30 % veće (npr, beton, cigla, površina pod žbukom, glazure, itd)... nadalje, oni uglavnom nikad ne računaju statiku nego ti samo iz tablica nabace količine recimo građevinskog željeza. Pa onda za tu svoju kuću budeš po projektu imao recimo 3500 kg željeza umjesto 1500 kg. Već samo to ti je šteta od 3000 eura.
itd, itd...