Quote:
Zvon kaže:
Gle, voda provodi struju, no NE SMATRA se električnim vodičem.
Ako se uzemlje vodovodne ČELIČNE ili BAKRENE cijevi na jednom mjestu, smatra se da je riješeno i izjednačenje potencijala na svim dijelovima instalacije, tj. i zadnja pipa na lavabou ili kadi.
Kod plastičnih cijevi to nije slučaj. Možeš uzemljiti "vodu" no to ne znači da na nekoj pipi neće biti potencijala prema zemlji.
Ja sam spomenul ovdje način na koji sam ja izvel izjednačenje potencijala metalnih masa, tj. pipa.
Markomi je postavil pitanje, i ja sam dal jedno od mogućih rješenja, s dobrom namjerom.
No, molim te, ne zbog mene, već zbog onih koji ovo pitaju ili samo čitaju, suzdrži se od lakomislenih komentara.
Hvala.
|
Lakomisleni ili ne ... objasni mi onda ako se izejdnačavanje potencijala ne izvodi zbog vode, zbog čega se izvodi? Tvoja teorija glasi ovako - voda nije vodić el.energije (nesmatra se njime ali provodi bolje od većine), plastične cijevi netrebaju uzemljenje same po sebi, zid nije nikakav vodić, a sama slavina ma koliko bila velika nemože na sebe nakupiti dovoljno elektriciteta da bi ga čovijek mogao pražnjenjem istoga osjetiti. E pa sad ja postavljam pitanje - gdje je logika izvršavanja izjednačavanja potencijala na svakoj slavini? I kada si slijedeći puta tako nešto radiš nemoj zaboraviti i protočne ventile. I oni u sebi imaju metala i potencijalno su "opasni".
Ja i dalje stojim iza onoga što sam napisao. A samnom će se složiti i more projektanata i elektroinstalatera koji se sa takvim stvarima susreću iz dana u dan!