10.03.2007., 02:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2006.
|
Quote:
Zvon kaže:
Svakako da će se složiti. Nagledal sam se svakakve projektne dokumentacije. Naročito za zgrade i nedaj Bože, privatne kuće.
Uostalom, ovo o čemu mi razgovaramo, ni na jednom mjestu nije posebno specificirano. Osim što i u najgorem projektu svagdje piše da "treba sve metalne mase spojiti na zajedničku sabirnicu radi izjednačenja potencijala".
Pa ti onda spoji vodu na sabirnicu, kako god znaš.
No dobro, ne znam koje si struke, pa se ne želim s tobom nadmudrivati.
Izjednačenja potencijala se ne izvodi zbog STATIČKOG ELEKTRICITETA, već zbog zaštite od mogućnosti da pojedini metalni dijelovi mogu biti na različitom potencijalu (tj. radi slučajnog dodira dijelova pod naponom).
Stvari stoje ovako:
Ti uzemljiš metalnu cijev pri ulasku u kuću, i nakon toga su sve cijevi plastične. Nakon 10m imaš električni bojler, te 2m dalje pipu u kadi. Sve OK, sve na istom potencijalu.
I onda, jednog dana probije grijač bojlera (faza "dođe" u vodu), a zaštita ne proradI, jer je, recimo električar zaboravil spojiti uzemljenje na bojler ili je zakazala zaštita (kakva god ona bila). I eto ti živih 230V na pipi.
Mislim da ne trebam dalje opisivati.
Ja bum svoje pipe uzemljil, i sudoper također. Ti ne moraš.
No nemoj se smijati onima koji bi to htjeli napraviti.
|
kad citam ovaj post sjetim se jednog tipa koji mi nije dao mira dok mu nisam uzemljio ventilator u kupaoni samo da napomenem da je ventilator bio plasticni
|