Pogledaj jedan post
Old 02.11.2019., 14:40   #2939
ZTD uopce ne predviđa zavrzlamu koju radi grejp. odnosno u ZTD uopce nije predviđeno da se time bavi d.o.o. nego d.d.

dopustimo da se odredbe d.d. primjenjuju na ovaj slucaj. no niti tada ovo nije dopušteno.

Zabrana upisa vlastitih dionica i preuzimanja dionica
Članak 219.
(1) Društvo ne smije upisati vlastite dionice.
(2) Ovisno društvo (SmartZero) ne smije preuzimati dionice vladajućega društva (Greyp), društvo u kojemu postoji većinski udio ne smije preuzimati dionice društva koje ima taj većinski udio kao osnivač ni upisom dionica pri osnivanju niti prilikom povećanja i uvjetnog povećanja temeljnog kapitala društva. Preuzimanje dionica suprotno ovim odredbama je valjano.
(3) Tko pri osnivanju ili povećanju temeljnoga kapitala preuzme dionicu za račun društva, ovisnoga društva ili društva u kome postoji većinski udio ne može se pozivati na to da ih nije preuzeo za svoj račun. On jamči za to da će se uplatiti puni ulog bez obzira na sporazume s društvom, ovisnim društvom ili društvom u kome postoji većinski udio. Ne pripadaju mu prava iz dionice sve dok je ne preuzme za svoj račun.
(4) Ako se pri povećanju temeljnoga kapitala društva upišu dionice suprotno odredbama stavka 1. i 2. ovoga članka, za punu uplatu dionica jamče svi članovi uprave odnosno izvršni direktori, osim ako dokažu da nisu krivi.



nimalo manje bitan je i ovaj članak
Članak 235.
Prava iz vlastitih dionica miruju.

dakle, temeljem ZTD, ovisno društvo SmartZero nikako ne može upravljati društvom Greyp zato jer posjeduje poslovni udio a to cini cijeli ovaj ETO doslovce nezakonitim
ovo je gore nego kad lovci pucaju na jelene na hranilištima za vrjeme lovostaja
ljutko is offline