Quote:
exAzriel kaže:
Kam se petljaš di ti nije mjesto??????
Ima točan propis kak se uzemljuje vodovodna cijev.
obavezno ju uzemljiš iza vodomjera.
A u kupaoni vodovodnu metalnu cijev uzemljiš-izjednačiš potencijal na ulazu u prostoriju, i poslije kutnog ventila.
Znači dvije šelne međusobno vežeš i vodiš kao treći vodić u kutiju sa osiguračima.
To nisu izmisle budale, nego postoji razlog zašto je to tako!
Na pipama se obavezno napravi izjednačavanje potencijala.
Ne da bi te struja mogla ubiti, nego zbog neugodnog peckanja, ako si primjerice u vunenoj vesti i nad umivaonikom i pereš ruke.
Ta pojava se zove statički elektircitet.
Obzirom da znam da ćeš mi odgovoriti, da ti nikad ne pereš ruke u vunenoj vesti, ili da ti ne smeta neugodno peckanje, onda trebaš voditi računa, da će ti prije ili kasnije doći u posjetu stari grintavi stric, koji nekim slučajem ima ugrađen pacemaker.
A to neugodno peckanje za njega može imati zanimljive posljedice.
Dakle propisi postoje da bi se poštivali, a ne kršili!
i izjednačavanje potencijala u kupaonicama se radi sa vodičem PF 6 mm kvadratnih.
Zašto PF?
Da bi ga lakše spremili i omotali oko cijevi, i sigurniji je spoj.
Zašto 6 kvadrata?
Zato jer je otpor takkvog vodića podjednak P vodiću (kruta -puna žica) promjera 4 kvadratna milimetra.
A to je dosta za izjednačavanje potencijala.
Elektro instalacije NISU nešto što bi trebali raditi amateri, a pogotovo bahati amateri nebi trebali savjetovati ljude svojim glupostima!
|
Gle ovako! Prvo pročitaš topic od početka pa vidiš da se radi o plastičnim cjevima a ne metalnim. Drugo, staviš mi ovdje fotkicu jednog tvoga rada na kupaonici, a treće upotrijebi formulu za statički elektricitet pa mi MOLIM te javi koliki se može pojaviti na tako velikoj površini kao što je slavina (ne ručna pumpa na bunaru). Nemoj zaboraviti i na wc dasku jer i na nju se sakuplja elektricitet pa bi bilo jako dobro i tamo izvesti izjednačavanje potenciala.