Quote:
auto182 kaže:
Što mislite o Kventiax lijeku, inače poznat pod nazivima Quetiapine, Seroquel? On je antipsihotik, ali ima i sedirajući učinak, mnogi kažu da jedino uz pomoć njega mogu zaspati, a drugi pak kažu da uopće nema sedirajući učinak na njih. Neki kažu da kad se prestane uzimati ovaj lijek kasnije je jako teško uopće zaspati bez njega?
|
Ja sam ga pio, ali ne nužno za spavanje nego zbog psihoze. Počeo od 25MG i to me srušilo preko dana da sam MORAO ići spavati. Rekao psihijatru i stavio ga je navečer.
Sada sam na 400MG i ne osjećam apsolutno ništa. Moram popiti Ambien/Nitrazepam za spavanje uz hrpetinu Lorazepama. Mirzaten nije bio loš jedno vrijeme također, ali brzo sam se naviknuo.
Probao sam i Midazolam što se također koristi za anesteziju, ali kako imam ogromnu toleranciju na benzodiazepame (Sanval/Ambien isto), manje djeluju, i zapravo me razbude ako ništa drugo.
Kventiax/Q-pin/Quetiapine je definitivno bio najbolji u dozi od 100-200MG kada sam ga pio za spavanje. Znao sam da ću zaspati bez problema.
Ali se ne preporuča da se antipsihotici koriste za spavanje, koliko god ugodni oni bili. Osjećaj je kao da polako gubiš svijest i ne možeš se oduprijeti tome, kao da umireš, ali da je blissful. Naravno ako pokušaš išta raditi i oduprijeti se tome, osjećat ćeš se zatupljeno, nećeš moći normalno razmišljati i biti će ti zbrka u glavi.
Antipsihotici ne grade toleranciju kao benzodiazepami, i nemaju iste efekte ako se naglo prestanu koristiti. Dok kod benzodiazepama može doći do šoka, depersonalizacije/derealizacije/zastaja srca i slično, te je teže progurati kroz to nego kroz ovisnost o opijatima. Doslovno je kao pakao. Antipsihotici nemaju nikakav takav učinak, ali imaju dugoročni učinak na mozak, i tijekom godina postepeno se osjećaš sve više dum dum da se nekada ponekad ne možeš sjetiti osnovnih stvari.
Ako ćeš ih piti samo za spavanje dok ne popraviš bioritam i prebaciti se na druge lijekove, nećeš imati problema sa time.
Haldol je također dobar za spavanje od antipsihotika. Ali kažem, to se koristi za psihozu/šizofreniju/bi-polarni prvenstveno, dok u manjim dozama može poslužiti kao catalyst za spavanje.